fredag 21. mars 2014

Norsk på norsk

Det tok en og en halv måned før jeg turte å åpne bloggen igjen, etter forrige innlegg som vekket opp både diskusjon og litt grums. Jeg har skrevet et innlegg, streng tatt flere forsøk, men jeg skal ikke legge dem ut. Ingen av dem fikk noen konklusjon, så det er bedre å satse på å riste skrivesperren av seg og se framover. For verden går framover, som Flettfrid sa i min barndom, den har ingen andre steder å gå.


Siden sist har mye skjedd, både i nettbutikken og ikke minst hjemme hos oss. Han andre keiseren, han som ikke har presentert seg ennå, har fått ny jobb. Jeg er nesten like fornøyd, jeg gleder meg til nye tider. Nye tider gir mer variert arbeidstid, tidligvakter og senvakter, og helgejobbing. Men det er helt greit, kjæresten min får realisert en drøm og kaster seg ut i et eventyr jeg gleder meg til å følge.


I nettbutikken har det også skjedd mye, det har kommet til flere nye merker denne våren. Vi har hatt et ønske om å ha norske navn på leverandørlisten helt siden vi planla oppstart, og denne våren kan vi stolt kringkaste tre nye merker som alle leverer varer som både er designet og produsert i Norge. Siden det er to og en halv måned siden sist er det ikke noe å holde igjen på, her er de!


1. Bunadspledd fra Andreas Engesvik/Mandal Veveri!
Vakre, vakre pledd, vevet i Mandal, etter Andreas Engesvik design. Han har tatt utgangspunkt i en bunad pr. pledd, og tar igjen fargene så du lett kan kjenne igjen utgangspunktet. Det kommer to nye denne våren, vi har lagt vår elsk på et av de som kommer, og på Nordland blå. Kanskje er det fordi Kjersti i Mosjøen har akkurat denne bunaden, kanskje er det de blå tonene som gjøre det. Blått er og blir en favoritt for oss begge, både i interiøret og ikke minst i klær. Vi bor til og med i et blått hus, men det er i en noe skjærende tone. Det skal holde hardt å finne et bunadspledd som passer...2. Emmeselle plakater!
Mona Størseth Larsen tegner de nydeligste bilder av ting, de fleste av motivene er barndomsminner for mange her i landet. Norgesglasset, Cathrineholm-kjelen, melkekartongen og Ti i skuddet-kassetten traff i hvert fall meg rett i nostalginerven. Norgesglasset husker jeg ikke fra barndommen, annet enn at farmor og mor (mormor) hadde slike glass stående i kjelleren. Glass som hadde stått en stund og antakelig ble stående til begge flyttet fra hus til trygg leilighet. Norgesglass ble kult i den tiden jeg flytta hjemmefra, så jeg hamstret i bodene til nevnte bestemødre. Farmors glass merket "Blåbær" var hellig, helt til lappen ikke lot seg redde lenger. Ti i skuddet på kassettopptak har jeg også gjort mine erfaringer med, trikset var å klippe Vidar Lønn helt ut av opptaket. Det ble sjelden vellykket, han kom med.3. Ment, porselen født på Fåberg!
Selv har jeg en samlers tilnærming til porselen, jeg har hatt det lenge. Skapene hjemme er fulle av det hvite gull, jeg kan bli helt opphengt i et mønster fra Figgjo eller Royal Copenhagen og lete etter det på mine runder på Fretex. Heldigvis for konto og skap er det ikke så ofte man gjør kupp, men interessen svekkes ikke for det. Mamma kastet med min godkjennelse sitt August-servise fra Stavangerflint. Nå skulle jeg gjerne hatt det, uansett hvor slitt det var. Et lite instagrambilde av dette serviset i kombinasjon med en ny tekanne fra Muuto var nok til at to kvelder ble brukt til tråling på epla.no og finn.no...


Men nå var det Fåberg-porselen det var snakk om, og søstrene Ingvild og Sidsel Hemma som har satset stort og slått seg opp med produksjon av egendesignet porselen. Det er ikke mye kunstindustri igjen her i landet, jeg synes det er så kult at noen setter i gang. Vi snakka lenge og vel med Ingvild på messa i januar, og ble enda mer tent på å få varene i nettbutikken etter å ha lært historien og tankene bak konseptet. Nå er flere av de fine tingene de lager å finne i nettbutikken, og på bordet hjemme hos oss!


Se der, det ble et helt innlegg. Med mange ord, så da er det ikke helt tomt likevel da! God helg!

Kristian


1 kommentar:

  1. Så herlig med et nytt innlegg! Den nye skrivestilen din er uvant - men jeg liker det! Personlighet er bra! :) De bunadspleddene er bare helt nydelige, og jeg er som deg: en porselensjunkie! Gleder meg til å se mer fra de damene! :)
    God helg og klem fra Anna

    SvarSlett