mandag 22. oktober 2012

Ukens oppskrift: Hjemmelaget ketchup med lakris

Det er lenge siden Himmelgutten har svingt seg på kjøkkenet. I hvert fall om man leser bloggen. Det er lenge siden sist det kom et innlegg hvor en ny oppskrift blir testet. Med mange nye godsaker i nettbutikken, var det ingen bønn lenger. Undertegnede har mange spennende oppskrifter han vil teste, og noen litt mer utradisjonelle enn andre. Sommerens store møte med dansken Johan Bülows deilige lakris åpnet døren for at lakris ikke bare må være godis.


Den første oppskriften som ble testet var hjemmelaget ketchup med lakris. Din første reaksjon er kanskje at dette må være et nachspiel-påfunn, men faktisk er kombinasjonen ketchup og lakris spennende. Som tilbehør til grillede grove lammepølserm, hjemmelaget coleslaw og ovnsbakte poteter smaker denne ketchupen så godt at du faktisk kunne ønske du lagde en dobbelt posjon (eller at middagsgjestene spiste mindre).


LAKRISKETCHUP (ca 4 pers.):
½ boks flådde tomater
1 flådd rød paprika
2 store tomater, uten skinn og kjerner
1 skrelt eple
1 gul løk
1 fedd hvitløk
5 ts Fine Liquorice Powder
1 ss Sweet Liquorice Syrup
25 gr rørsukker
litt nykvernet sort pepper
olje til steking


Begynn med å grille paprikaen i ovnen. Pensle den med olje og legg den på bakepapir midt i ovnen ved 200 grader til skallet blir sort. Ta den ut av ovnen og legg den i en skål med plastfolie over til den er avkjølt. Da vil skinnet enkelt kunne dras av paprikakjøttet. Hakk løk og hvitløk, og fres det gyldent med litt olje i en sautépanne. I mens hakkes kjøttet til paprikaen, eplet og tomatene, som alt deretter freses sammen med løken. Så tilsettes lakrispulver og flådde tomater fra hermetikkboks. La det hele surre under omrøring, før lakrissirup, sukker og pepper (evt. chili) blandes i. Blandingen skal småkoke i drøyt 15 minutter ved svak varme (gjerne lenger om mulig). Til slutt kjøres alt i en blender før kethupen avkjøles og serveres.


Bruksområdene er mange, og det er vel i grunnen bare fantasien som setter begrensninger. Ketchupen er forfriskende med den nye "tvisten". Synes du det høres skummelt ut, kan lakrisen droppes. Hjemmelaget ketchup er uansett så mye bedre enn ferdigvariantene fra butikken. Lakrispulveret og - sirupen finner du i keisernes nettbutikk, sammen med en rekke andre godsaker. Har du vært innom og kikket på utvalget? Det anbefales!

Ha en herlig mandagskveld!
Himmelgutten

5 kommentarer:

 1. Nam, dette høres skikkelig digg ut!!

  Flotte bilder!

  Klem

  SvarSlett
 2. Veldig spennende oppskrift! Kan Raw og Fine Licquorice brukes om hverandre, eller har de separate bruksområder?

  SvarSlett
 3. Lakris i seg er magisk, og sammen med andre ingredienser burde den så absolutt heve smaken på det meste! Jeg er gift med en kokk, og blir til stadighet overrasket over fortryllende og uventede smakskombinasjoner. Tusen takk for herlig inspirasjon!!! Dette MÅ vi så absolutt teste ut!! Fineste mandagen til dere!

  Jippirop; Ane

  SvarSlett
 4. Dejlig opskrift. Skal sørme da prøves til efterårets ovnbagte rodfrugter:-) Lakrids og chokolade er heller ikke helt tosset. Mandler dyppet i smeltet chokolade og derefter drysset med lakridspulver er blevet et hit herhjemme i december. Dejligt alternativ til brændte mandler - hvis man altså har brug for et alternativ! Man kan jo også bare lave begge dele;-))
  Knus til Jer to gutter og det yndige pelsbarn....
  Kate

  SvarSlett