lørdag 12. januar 2013

Ukens oppskrift: Frokostsrundstykker med durumhvete og fullkornsmel.

Ingenting er bedre enn å starte helgefrokosten med hjemmebakte rundstykker eller brød. Duften av varm bakst som fyller rommet sammen med nykvernet kaffe og avslappende musikk - ja, det er ren lykke. Forrige helg slo undertegnede til med å teste tre oppskrifter. Marmorkaken slo an som kake til søndagskaffen forrige søndag. Denne helgen følger guttene opp med en fantastisk oppskrift på frokostrundstykker som er sjeldent gode. Den tredje oppskriften kommer neste helg, så følg med.


Ukens oppskrift tar for seg noen rundstykker som både er lettvinte å lage, gode å spise og i tillegg sunne. Deigen setter man kvelden før man skal steke rundstykkene, så vil derfor anbefale å sette denne i kveld om du planlegger en søndagsfrokost med noe ekstra godt å bordet.
 

FULLKORNSRUNDSTYKKER (12 stk)
6 dl kaldt vann
10 g fersk gjær
1 ss grovt salt
1 ss mørk sirup
100 g fullkornsmel (av valgfri type)
300 g durumhvetemel
400 g hvetemel
2 ss olivenolje

1 egg til pensling
sesamfrø eller gresskarfrø til pynt

Oppskriften er hentet fra det danske magasinet BoligLIV nr. 1/2013.


På kvelden før man skal servere rundstykkene setter man deigen. Hell vannet i bollen på kjøkkenmaskinen og rør ut gjæren. Deretter blander man i salt og sirup, før man tilsetter fullkornsmelet og begynner eltingen. Når røren er godt blandet fortsetter man med durumhveten, og deretter hvetemelet. Sistnevnte melet blander man i litt og litt av gangen. Pass på å elt godt mellom hver gang man tilsetter melet. Det anbefales å bruke kjøkkenmaskinen til elting, men om du er sterk og utholden er det ikke noe i veien med å elte for hånd. Når deigen er ferdig (skal være litt seig) legges den i en stor plassbolle, drypp over olivenoljen og dekk til med plast. Bollen settes så i kjøleskap til morgenen etter.


Neste morgen slår man deigen ned på meldrysset benk. Det er viktig å ikke kna den for mye. Del deigen i 12 like deler og form de forsiktig til runde emner. Plasser de på bakepapirkledte stekebrett og etterhev en drøy halvtime. Pensle så rundstykkene med sammenpisket egg og dryss med sesamfrø eller gresskarfrø. Stek brettene i ca 15 minutter midt i ovnen ved 225 grader. Avkjøl rundstykkene på rist før de nytes sammen med deilig pålegg og nylaget kaffe eller te.Guttene håper oppskriften inspirerer mange til å lage rundstykker til morgendagens frokost. De garanterer både fornøyde menn, barn og andre frokostgjester. Rundstykkene smaker også utmerket til suppe eller som kveldsmat. Det er i grunn fantasien som setter en begrensning akkurat der. Etter forrige ukes tips om andre klassiske kaker til søndagskaffen har guttene funnet frem flere oppskrifter som får vise seg på bloggen fremover. Kom gjerne med flere tips på hva du ønsker å se av oppskrifter også.

Riktig god helg!
Himmelgutten

6 kommentarer:

 1. Nammm! Fristende bilder på en lørdag!
  God helg!:)

  SvarSlett
 2. Veldig fristende ! denne superfine bloggen måtte jeg jo bare bli ny følger på.
  Gleder meg til å se mer her inne hos dere.
  Nå fikk jeg sånn lyst på rundstykker, ble veldig sulten ! takk som deler oppskrift. Nå skal jeg se litt mer her inne på denne fine bloggen, mye herlig inspirasjon her !
  god helg, klem

  SvarSlett
 3. mm, de såg fantastiske ut!:)
  God helg!

  SvarSlett
 4. I er så gode til at leve det gode liv. Så dejligt:-)
  God søndag!
  Kate

  SvarSlett
 5. Åh, kom, lørdag! Jeg skal sette deig!

  SvarSlett