tirsdag 22. januar 2013

Ukens oppskrift: Kvedesyltetøy

Guttene trives godt i Danmark og føler seg hjemme i kongens by. I løpet av de mange reiser til den fine byen har de tilegnet seg flere danske vaner. En av de er kjennskapen til kveden, en frukt man sjeldent ser i Norge. Kvede brukes en del i det danske kjøkken, og har en lang tradisjon i det nordiske kjøkken så langt tilbake som middelalderen og oldtiden (da den faktisk hadde sin storhet). Fruken som tilsynelatende ligner store gule epler, egnes ikke til å spises rå. Kokt og tilberedt derimot er den langt bedre. Kvedete er en favoritt i andre og befinner seg ofte i tekoppene hos gutta.


Marmelade er også noe guttene er glad i. Grunnen til dette er guttenes sans for oster i alle varianter, spesielt hvit- og blåmuggoster. Til slike oster hører en god marmelade til, og derfor står det mange glass med marmelade i kjøleskapet til en hver tid. Da guttene kom over kvede i løsvekt på den lokale matbutikken for noen uker siden, kjøpte de noen med en gang uvitende om hva de skulle brukes til. Idéen om å lage kvedemarmelade fikk Himmelgutten da han googlet litt og fant raskt ut at det både var enkelt å lage og skulle smake utmerket på ost. På matbloggen Lekkermunn fant han en enkel og fin oppskrift på marmeladen som ble testet forleden. Det angret han ikke på!KVEDESYLTETØY
3 store kveder
3 dl vann
1 ts kanel
200 gram sukker
0,5 dl limesaft
1 st revet limeskallMan starter med å skylle og skrelle kvedene (som epler). Frukten rives på grovt rivjern og fruktkjøttet bør utgjøre 500-600 gram. Ha kveden i en kjele sammen med vann, sukker, kanel, limesaft og limeskall. Kok opp det hele og la det småkoke i en drøy halvtime. Jo lenger og kraftigere det koker, jo tykkere blir syltetøyet. Det tykner relativt bra når det avkjøles, så ikke la det koke for lenge. Ha syltetøyet over på rene og skoldede glass.
Kvedesyltetøyet egner seg utmerket til hvitmuggoster som brie og camembert. På nystekt brød eller rundstykker går også syltetøyet unna. Har du noen andre erfaringer eller anbefalinger med kvede?

Ha en deilig uke!
Himmelgutten

2 kommentarer:

 1. Hvaiallverden? Kvede i butikk? I Trondheim?*for sjokka til å si noe mer*

  SvarSlett
 2. Nice blog. I will keep visiting this website very often. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  --------------------------------
  Thanh Le - HomeDesignLove.Com
  http://www.homedesignlove.com
  I'd be happy if you allow me to your blog list.

  SvarSlett