lørdag 27. november 2010

Biscotti med mandler og sjokolade

For å holde tritt med tidsplanen frem til jul, har guttene bakt enda en sort nå. Biscotti med mandler og mørk sjokolade har tidligere år slått meget godt an. De italienske kakene er kanskje litt utradisjonell med tanke på jul her til lands, men de passer godt inn på kakebordet sammen med den øvrige julebaksten.


Oppskriften fant Himmelgutten i et matblad for lenge siden. Opprinnelig inneholdt ikke kakene sjokolade, men etter et kort famileråd ble guttene enig om at sjokolade måtte la seg presse inn i denne deigen også. Det kunne jo ikke slå feil.


OPPSKRIFT
220 g mandler
150 g meierismør (mykt)
250 g sukker
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 appelsin (skall og saft)
1 plate dronningsjokolade
3 egg
eggehvite til pensling


Mandlene var først ut. De ble stekt ved 200 grader midt i ovnen i 10 minutter og deretter avkjølt. Imens ble sjokoladen hakket grovt. Deretter ble smør, sukker, mel, bakepulver, appelsinskall (bruk juliennejern for å få med minst mulig av det hvite i skallet) og appelsinsaft eltet godt sammen i kjøkkenmaskinen.


Romtempererte egg ble tilsatt ett og ett, før mandlene og sjokoladen også forsvant oppi bollen. Deigen ble eltet godt sammen, dog ikke for mye, for så å bli rullet i tre pølser (som hadde passende lengde til å passe oppå stekebrettet på langs). Pølsene fikk deretter hvile i kjøleskap i en halvtime.


Deigpølsene ble lagt på et bakepapirkledt stekebrett og penslet med eggehvite, før de ble stekt gylne midt i ovnen ved 180 grader i omtrent 35 minutter (avhengig av stekeovn - følg med!).


Kakene ble tatt ut av stekeovnen og avkjølt litt. Ved hjelp av en nykvesset kniv skar Himmelgutten kakene i passe tykke skiver (gjerne på skrå). Kakeskivene ble lagt tilbake på stekebrettet og stekt videre ved samme temperatur i 10-12 minutter. Da fikk kakene den sprø og harde konsistensen som kjennetegner biscotti.


De ferdige kakene nytes avkjølte sammen med espresso eller julete. Kakene egner seg også utmerket å dyppe i klassisk vino santo (italiensk dessertvin). Pass på gamle plomber og skrøpelige tenner - dette er julekaken for de med gebisset i behold!


Himmelgutten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar