torsdag 4. november 2010

Makronhimmelen

Det siste året har både cupcakes og franske makroner fått en renessanse, spesielt i bloggverdenen. Nå har de deilige kakene nådd denne bloggen også. Guttene fikk virkelig øynene opp for makroner da de på forsommeren tilbragte en langhelg i Paris. Bergtatt av det enorme utvalget av farger og smaker som fantes der ble det spist mange makroner, og et solid utvalg ble med hjem i kofferten.


Makronene har for lengst gjort inntog i bartebyen også. Byens nye tilskudd på caféfronten, Fairytale Cupcakes, lager de søteste varianter av kakene. Etter litt research fikk Himmelgutten ånden over seg tidligere denne uken. På tross av mange advarsler og omstendige "makronregler" tok han fatt på en testkjøring av en liten selvkomponert oppskrift (satt sammen av flere oppskrifter funnet på nettet). Det kunne da ikke være så vanskelig?


FRANSKE MAKRONER
3 eggehviter (romtemperert)
25 g sukker
1/2 ts sitronsaft
225 g melis
125 g skoldede mandler, finmalte
1 knivsodd salt
smak, farge


Skoldede og tørre mandler males fint med en mandelkvern eller en foodprosessor. Siden Dekoratøren har arvet oldemor Jennys gamle kvern ble denne benyttet. Bland de finmalte mandlene med melis. Pisk eggehvitene sammen med sitronsaft og salt på medium hastighet, til massen har en skummete og fin konsistens. Tilsett deretter sukkeret litt etter litt mens maskinen fortsetter å gå. Sett deretter opp hastigheten og pisk til eggehviten har blitt en stiv marengs (henger fast i bollen når du snur den på hodet). Vend forsiktig mandel-melis-blandingen med en slikkepott vekselvis inn i marengsen sammen med ønsket farge. Kakao kan brukes, konditorfarge (både pulver og flytende) likeså. Jeg bestemte meg for å lage en noe voksen variant, så tilsatte en god spiseskje nykvernet kenyansk kaffe fra Tim Wendelboe. Ikke bland røren for mye, men nok til å få blandet alt godt nok sammen. Røren sprøytes til kaker på et bakepapirkledt stekebrett i ønsket størrelse. Undertegnede hadde ikke egnet utstyr, så lagde meget små makroner. Vanlig størrelse skal tilsvare en norsk 20-kroning. La kakene stå og hvile i romtemperatur i omtrent en halvtime. Bank gjerne i platen fra undersiden også, for å få ut luftbobler fra makronene (som kan gjøre at de sprekker). Stekes midt i ovnen ved 150 grader i 15-17 minutter.


Mens makronene ble avkjølt lagde jeg sjokoladefyll, eller ganache som det så fint heter. Jeg lot 1 dl kremfløte nesten koke opp. Den varme fløten ble helt over 150 g hakket mørk sjokolade (Dronningsjokolade), og jeg rørte forsiktig til alt var godt blandet. Deretter tilsatte jeg forsiktig 1/2 dl kald kremfløte mens jeg fortsatte å røre. Røren fikk stå på benken og avkjøle før jeg tilsatte 2 ss pisket mykt smør. For å få en noe tykkere konsistens, satte jeg det hele i kjøleskapet og passet på å røre i ganachen med jevne mellomrom.


Da fyllet var ferdig, sprøytet jeg litt ganache på makrontoppene som var flatest (slik at de ferdige makronene kunne stå fint på fatet). De øvrige makrontoppene ble trykket oppå. Vips kunne Himmelgutten stolt vise frem 35 nylagede petit fours.


Husets første franske makroner har dermed sett dagens lys. Med kaffesmak og mørk sjokoladefyll smakte makronene fantastisk! Tanker og idéer om andre smaker, farger og kombinasjoner er allerede nedskrevet. Fremtiden er søt. Dietten får nok store utfordringer heretter...


Himmelgutten

2 kommentarer:

  1. Disse ser fantastisk gode ut! Faren er at man bare blir nødt til å lage dem litt for ofte;) God helg! (liker bloggen deres veldig godt asså!)

    SvarSlett
  2. Ja, ikke sant? Skal ikke se bort ifra flere makroninnlegg senere... Takk for at du liker bloggen vår! God helg fra oss <3

    SvarSlett