tirsdag 11. oktober 2011

Blogging fra pikerommet 2

Dekoratøren fortsetter å blogge fra pikerommet. Det er ryddet plass til Alma-bordet og to stoler, og hvis man myser ser man ikke støvsugeren på størrelse med en middels konebil, gardintrapper i flertall og annet snadder. Det er ganske koselig, for nå er man ikke avhengig av arbeidslampene lenger, taklampen er på plass. Almas lyskrone er nemlig hengt opp! Dekoratøren var ikke helt overbevist da overingeniøren lurte på om guttene ville ha den, han husket den som mindre enn den er. Den passer veldig godt, og gir et mykt lys.


Dekoratøren spurte opphavet om hvordan Alma hadde reagert om fikk vite at lyskrona hennes hadde endt opp på et pikerom i Ila? Overingeniøren mente at fruen hadde tatt det med fatning, hun hadde jo tross alt vært pike i tjeneste i sin ungdom selv. Alma Henriette var en dame med bein i nesen og sterke meninger, i følge barnebarnet. Hun ble kjørt så hardt i arbeidet som pike at hun sa opp. Det var egentlig ikke lov, hadde man fast stilling så kunne man ikke si opp. Snedig å tenke på i dag, men det var nok andre regler før. Alma kom seg bort i all fall.


Guttene har hele tiden fleipet med pikerommet og Piken Anne. Uttrykket Piken Anne dukket opp da Tante Gudmor kalte seg selv det i fjorårets juleselskap. Stakkars Piken Anne fikk ikke limoncillo før hun ba om det, for å si det sånn. Overingeniøren har som fersk pensjonist mer fritid enn han hadde før. Forleden stakk han innom biblioteket for å se etter gamle adressekalendere. I gamle dager og helt opp til på 70-tallet en gang ble det trykket opp adressekalendere i Trondhjem. Den fortalte om hvem som bodde hvor, på hver enkelt adresse i byen.

Byggelederen er veldig glad i varme, helst vil hun sitte inntil.

I kalenderne fra da huset var temmelig nyinnflyttet fant han lister over familiene som bodde her. Den gang hadde man en pike som gjorde alt husarbeidet, derav eget pikerom innom kjøkkenet. Blant alle pikene som hadde post i huset rundt 1910 fant man en Margrethe, en Signe og en Aslaug. Iverine og Army møttes nok i vaskekjellern de også, og måtte dele størhus med ingen annen enn Piken Anne. Anne Lund het hun, og var pike hos en av familiene som bodde i huset. Slå den!

Enda mer teglsteinsvegg, avdekket etter at murpussen falt i golvet med et brak...
Piken Anne hadde neppe lov til å ha herrebesøk på rommet, men tidene forandrer seg. Nå fungerer rommet som spiseplass for ikke mindre enn to unge menn. Hun lagret sikkert ikke julebaksten her inne heller, men på den nye hyllen oppe under taket skal altså guttene stable unna noen av kakeboksene. Dekoratøren har begynt å summere antall bokser i flyttelasset, og har kommet fram til at det ikke trengs flere. Det er nok til mange slag, mange flere enn de obligatoriske sju. Åh, nå er det bare å glede seg til jul!

Ha en fin-fin kveld!

Dekoratøren

4 kommentarer:

 1. Pikerommet har blitt så FINT ;)
  Jeg tittet i innlegget under her og jeg synes dere har stelt det så koselig til!
  Flinke gutter...
  Klem May Helen

  SvarSlett
 2. Fornøyelig lesning, som alltid!! Det er ekstra morsomt med litt historie bak husrommene. Da Karlotte hadde et lite bruktutsalg i Landhandleriet i helga var en en pensjonist eller 10 som så det som en mulighet til å komme å ta en titt på hvordan det var blitt. (Tror ikke Bandidos var like gjestmilde...!) Artig å høre fra folk som "har vokst opp her" om hvordan butikken og huset var før!
  God uke ønskes dere, klem fra Karlotte

  SvarSlett
 3. Jøss så mange gullfunn bak veggene deres!
  Fint pikerom og må jeg si, pen lampe i taket der.
  Kos dere videre, kvelden er jo forferdelig ung enda ;)
  manu
  PS: tar dere utfordringen min?

  SvarSlett