søndag 10. februar 2013

Ukens oppskrift: Bringebærknuter og fastelavnsboller

Det er søndag og nok en uke er forbi. Søndag er en deilig dag i andre. Stemningen er varm, musikken behagelig og veden gløder i ovnen. Med 15 kuldegrader på utsiden av stuevinduet er det godt ovnene varmer godt inne. Ellablomsten er veldig takknemlig for nettopp det. Hun ligger langflat foran (og tidvis under) ovnen og snorker høylytt. Et hundeliv sa du?


Koppene heter Lovebirds og kommer fra ISAK. Du finner de i nettbutikken!

Denne søndagen feires både mor og fastelavn, og da er gjærbakst et selvsagt valg når ukens oppskrift skal vises på bloggen. De suksessrike fastelavnsbollene fra to år tilbake var det ingen vei utenom i dag heller. Bollene er altfor gode til å la vær. For de som har smakt bollene vet hvorfor. Siden dagen i dag også er morsdag, synes undertegnede det var på sin plass å lage en egen sort boller til mor. Gjærbakst som møter en av de deilige marmeladene fra Meyer's Deli skaper en uimotståelig kombinasjon som de fleste mødre ville satt pris på.


HVETEBOLLER (16 stk)
750 gram hvetemel
90 gram sukker
1-2 ts kardemomme
100 gram smør
4 dl melk 
50 gram gjær
 
Bland alt det tørre. Smelt smør og lunk melken til 37 grader. Rør ut gjær i litt av melken. Elt alt sammen til en jevn og smidig deig som knapt slipper bollen. La deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted. Del deigen i 16 like emner og trill bollene, eller lag boller med fyll/noe ekstra som nedenfor. La bollene etterheve omtrent en halvtime. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i 12-15 minutter.


Til mor: 
BRINGEBÆRKNUTER MED MANDLER
Hakkede mandler


Når deigen har hevet første runde, kjevles den ut til et rektangulært emne. Smør et tynt lag marmelade utover leiven og brett det hele på langs. Skjær 1-2 cm brede striper på tvers og knyt strypene som en knute og legg de på stekebrettet. Hev bollene en drøy halvtime og strø på hakkede mandler før de stekes.

Til fastelavn:
FASTELAVNSBOLLER MED REMONCEKREM
100 gram mykt smør
100 gram revet marsipan
100 gram sukker
litt vaniljefrø


Bland ingrediensene til kremen sammen med en gaffel. Del den hevede deigen i 16 like deler og klem de flate på bakebenken. Legg en klatt marsipanfyll (remoncekrem) midt på deigemnet og pakk den sammen og trill bollen rund. La bollene heve en halvtime under et kjøkkenhåndkle og pensle de med sammenpisket egg før de stekes midt i ovnen. Når bollene er ferdigstekte og avkjølte smøres på en liten klatt sjokoladekrem (100 gram smeltet dronningsjokolade, 100 gram melis og et par spiseskjeer varmt vann).

Servietten heter Square blå og kommer fra Bloomingville. Du finner de i nettbutikken!

For dere som ikke har laget noe til mor eller for å feire fastelavn, er det bare å svinge seg på kjøkkenet før middag. Bollene er superenkle å lage, eneste som tar tid er hevingen. Og har du allerede laget noe til kaffen i dag? Ja, da er det vel ingen grunn til at man kan starte uken med et knippe deilige boller. Tviler på at verken mann eller barn nekter en slik godsak i morgendagens lunsjboks.


Ha en deilig søndag - og gratulerer til alle fine mødre der ute!
Himmelgutten

PS. Du finner koppene Tingleby og Lovebirds, samt servietten Square blå, i nettbutikken! Der finner du også marmeladen.

8 kommentarer:

 1. De ser utrolig delikat ut! Og for fine beger dere ha!
  Fin søndag videre!

  SvarSlett
 2. Nam nam! Mannen min spurte etter marsipanbollene i dag, men her ble det vanlige boller i stedet i mangel av marsipan.
  Fortsatt fin søndagskveld til dere!

  SvarSlett
 3. Å så glad jeg ble for at dere kalte dette for ukens oppskrift, for det er jo søndag idag, og en helt ny uke står for døren, så da har jeg god tid på meg til å få bakt..i løpet av uka :) Vi har vært i dåp idag, og da har jeg selvfølgelig ikke fått tid til å bake fastelavnsboller, noe som ble tydelig påpekt av yngstemann her. Men nå skal jeg vise han disse herlige bollene, så kan han velge hvilke vi skal bake - til uka :)
  Ha en fortsatt fin søndag.
  Klem

  SvarSlett
 4. Selv etter å ha dyttet i meg masse boller i dag klarte dere å friste meg!!
  Ønsker dere en flott uke!

  Klem

  SvarSlett
 5. Både ser og høres fantastiske ut!
  Fristet av disse oppskriftene og bildene selges inn hos meg! :-)

  En flott ny uke til dere! Jeg kommer innom showroom de nærmeste dagene! :-)

  SvarSlett
 6. Det så veldig fristende ut, jeg vurderer sterkt å imponere med bringebærknuter til fredagskaffen på jobb denne uka. (",)

  SvarSlett
 7. Nam og atter nam, disse så farlig gode ut! Jeg forspiste meg på boller i går og sverget til både mann og naboer at det skulle gå uker og måneder før neste bolle fant vei inn i matgapet- gjett hvem som nettopp har drylt nedpå en bolle. Kremt, jaja.. disse så himmelsk gode ut, både de med sjokolade og de med bringebær.

  Håper dere har rester og koser dere litt ekstra i kveld!

  Klemmer og smil fra Marthe

  SvarSlett
 8. Nå er det faktisk så lenge siden jeg har vært innom bloggen deres at jeg ikke engang hadde fått med meg at dere har åpnet nettbutikk :)

  Med bryllup og ny leilighet på gang, må pengene spares og ikke brukes på fine, men kanskje ikke sååå nyttige ting (selv om man alltids finner på en fin unnskyldning for hvorfor man trenger en ny dings..).

  Så nå sitter jeg her og prøver å samle all selvdisiplin jeg har for å IKKE klikke meg inn på nettbutikken deres (som jeg allerede har åpnet i en ny fane), av redsel for hva jeg plutselig klikker hjem.. Frekt å legge ut bilder fra hva dere selger her på bloggen! Hilsen verdens fineste vannkoker.. Grr :)

  SvarSlett