mandag 18. februar 2013

Ukens oppskrift: Stikkelsbærpai

Guttene i andre er glad i bær. Gjennom hele sommeren spiser de mengder med jordbær, bringebær, blåbær og andre bær. Når høsten kommer hamstrer de bær og fryser ned mengder i posjonsposer som kan tas opp nå og da gjennom vinterhalvåret. Ja, det høres nesten ut som det bor to pensjonister i andre. Enn så lenge er det en stund til den tid, men fryseren er likevel full av bær. Ingenting er som norske blåbær på nystekte pannekaker, og ei heller nyrørt bringebær på sprø vafler. Det får man vann i munnen av ved bare å snakke om det.

Koppene er fra ISAK og finnes i keisernes nettbutikk.

Etter en rask titt i fryseren her forleden oppdaget Dekoratøren en haug med fine stikkelsbær også i fryseren, og kastet med en gang en utfordring i fanget til sin kjære. Himmelgutten måtte da klare å finne på noe godt å lage av stikkelsbærene, sånn bort sett fra Dekoratør-mams'ns fantastiske stikkelsbærsyktetøy. Han tok utfordringen på strak arm og hev seg rundt etter jakten på en fristende oppskrift. I kokebøkene på keiserkjøkkenet fant han ingen oppskrift som kunne egne seg, men etter en rask runde på google dukket det opp en enkel og lekker oppskrift på stikkelsbærpai med marengstopping. Da snakker vi ogspå vann i munnen!


PAIDEIG
3 dl hvetemel
3 ss sukker
100 g smeltet smør
1 egg

BÆRFYLL
0,5 dl havregryn
1 l stikkelsbær (eller annen bær)
1 ts kanel
1 dl sukker

MARENGSTOPP
3 eggehviter
1,5 dl sukkerLag først deigen ved å blande sammen mel og ukker, og deretter røre inn smeltet smør og til slutt egget. Deigen trykkes ut i en passende stor paiform (ca 25 cm, eller flere små) og prikkes med gaffel før den settes i kjøleskapet en drøy time. Paideigen forstekes så ved 200 grader i 10 minutter. Deretter legges havregrynene i bunnen av paideigen. Bærene blandes med kanel og sukker, og legges utover paibunnen i et jevnt lag. Paien stekes så igjen på nederste rille i 30-35 minutter ved samme temperatur. La paien avkjøles en god del før man begynner på marengsen. Eggehviter piskes stivt og sukkeret tilsettes litt og litt mens man fortsetter å piske massen til en blank marengs. Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt små topper ut over bærene. Alternativt kan du smøre marengsen utover paien med en slikkepott. Stek paien igjen midt i ovnen i omtrent 10 minutter, til marengsen har fått en fin gyllen farge. Paien serveres lun med vaniljesaus eller -krem.Stikkelsbærene i paien kan byttes ut med akkurat de bærene du har i fryseren. Man kan med fordel tilsette noe mer sukker i fyllet dersom bærene er syrlige, eller servere paien med hjemmelaget vaniljekrem. Oppskriften er lånt fra Tine sine bakesider, hvor du også finner mange andre deilige oppskrifter. Og for de som likte koppene på bildene - sjekk ut flere fine varianter i nettbutikken!

Ønsker alle en finfin uke!
Himmelgutten

5 kommentarer:

 1. Det så godt ut! Takk for oppskrift!

  SvarSlett
 2. Hvor er den fin. Og kopperne er bare så søde:-)
  Kate

  SvarSlett
 3. ÅÅÅÅÅÅ.....
  Nå fikk jeg virkelig lyst på pai,
  og med en fryser full av bær er det bare å hive seg
  i bakinga.
  Regner med at far i huset også blir fornøyd:)

  Ps. Flott blogg. Gleder meg til hvert innlegg:)

  SvarSlett