mandag 2. april 2012

Balkongforberedelser

Guttene er godt i gang med å forberede utesesongen i andre. Litt nedbremset er planene etter at 20 cm nysnø lavet ned i går. Heldigvis har solen skapt rene påskestemningen idag, så mye av snøen har smeltet. Sola varmer godt i vinduskarmen også. Krukkene med sådde urter og blomster fra forrige uke har kosa seg veldig i varmen der, og spirer nå om kapp med hverandre.


Det var virkelig balkongforberedelser på kjøkkenet for en uke siden. Med torvbrikketter, krukker og frø ut over hele kjøkkenbenken gikk det unna med såingen. En rekke potter i torv fikk hver sin sort frø i seg. Markjordbær, basilikum, kornblomster, gressløk og rosmarin var førstemann ut. Guttene har prøvd seg med egen urtedyrking de siste årene uten særlig hell. De håper nå at en varm og solrik vinduskarm, og påfølgende utetid på balkongen, vil løfte egenproduksjonen av vekster til nye høyder kommende sommer.De første spirene har sett dagens lys, og ved første øyekast virker snøværet så fjernt. Så lenge de har tilgang på nok fuktighet dukker det opp nye spirer hver eneste dag. Hastigheten er dog langt lavere enn karsen sitt spirebonanza. Her må det spises karse som bare det fremover for å ta unna alle spirene. Spirene i torvpottene er "in it for the long run" og legger et godt grunnlag nå for kommende sesong. Akkurat som fotballspillerne har ligget i hardtrening hele vinteren, ligger spirene nedi jorda nå klar for en sesong fylt med masse utbytte for huseierne. Vi får håpe de lever opp til forventningene.


Foreløpig er det gressløken, basilikumen og kornblomstene som har vært mest ivrig. De kjemper om sollyset og får sommerfølesen til å snike seg på. Det er noe helt spesielt å følge spirining på denne måten. Det er som å se noen starte livet på nytt. Med blanke ark og masse ny energi. Det sprer faktisk litt energi og ikke minst glede der de fyller vinduskarmen. Om ikke lenge er spirene store nok til å flytte utendørs. Snøen må bare forsvinne først.

Håper alle har hatt en finfin start på påsken!
Himmelgutten

7 kommentarer:

 1. Slikt er så stas!
  Dere burde så ruccola også? : ) Kjempekjekt!

  SvarSlett
 2. Hei.
  Vårfølelsen kommer virkelig frem når man begynner å se det spire og gro i vinduskarmen! Ville bare innom å ønske dere riktig God Påske, og takke for at dere deler så mange fine oppskrifter. Horn ble bakt og spist ikveld, og de falt i smak!

  SvarSlett
 3. Så hyggelig - har selv et urteprosjekt gående i min vinduskarm, men ikke i så fine potter som dere. Hvor er de fra?

  SvarSlett
 4. oiii hvorfor har jeg ikke gjort dette jeg også??! Dere er flinke gutter, balkongen blir nok rålekker:) Å hvor moro er det ikke meg hjemmedyrka urter og blomster! En helt egen sjarm;) Riktig god påske

  SvarSlett
 5. Hei! Så finblogg! Likte veldig godt Marianne vekta du har på benken. Selv er jeg heldig eier av to stykker; en tomatrød og en hvit. Rød til jul og hvit ellers i året. Jeg er alltid på og ved kjøkkenbenken. Hilsen Marianne - men vekt til legemet, nei, det har jeg ikke.

  SvarSlett
 6. Hvis dere ikke får til basilikumen, så er det fordi dere sår for tett. Flere potter med færre frø er nok tipset fra meg. Mvh Kjersti

  SvarSlett
 7. Dette var skikkelig inspirerende bilder for meg! Nå fikk jeg lyst til å så som en gal...Hvert år tenker jeg at jeg skal få sådd i tide, men aldri om jeg får gjort det. Tiden har en tendens til å fly fra meg og plutselig er det for sent eller så ser jeg plantene fiks ferdig på hagesenteret og så kjøper jeg det ferdig istedet. Men da mister jeg jo hele gleden ved å se det spire og gro og den intense spenningen det er å følge med på disse små underene. Jeg har lyst til å så himmelblå violer. De jeg finner i butikken er alltid lilla, men jeg ønsker meg så veldig de himmelblå. Nå skal jeg lete på nett og se om jeg finner det. Og salat, det skal jeg også så. Jeg synes det ser svært så lovende ut i vinduskarmen hos dere, allmulig spirelykke ønskes herfra =) Og takket være inspirerende bilder av herlige potter med spirende liv tror jeg kanskje at jeg i år skal klare å få sådd litt jeg også. Gleder meg!!

  SvarSlett