tirsdag 19. juni 2012

Bringebærflørt

Keiserne svinger seg på kjøkkenet om dagen. Etter at Dekoratøren kokte første ladning med rabarbrasaft i forrige uke, har det virkelig gitt mersmak. Ikke bare er rabarbra en fantastisk grønnsak (eller frukt om du vil), tilgangen på den er nokså stor rundt om i norske hager. Selv i bakgården hos keiserne gror rabarbraplanten som bare det. I Trøndelag er det nå definitivt tid for å høste de rødgrønne stilkene.


I skrivende stund fylles fryseren med ladninger deilig rabarbrasaft, som Dekoratøren så fint blogget om på søndag. I kveld skal det kokes syltetøy. Undertegnede aner at resultatet blir vidunderlig. Får vann i munnen bare av å tenke på det. Ja, som da Flyvertinnen var på besøk i helgen. Dessert må man jo ha når fintfolk kommer på besøk. Planen var derfor å snekre sammen tre fristende minipaier fylt med vaniljekrem og bringebær. Etter noe mangelfull planlegging ble paideigen glemt (les: rett og slett ikke laget), og alternativer måtte på bordet. 


Løsningen ble en improvisert utgave av eplepaien keiserne disket opp med mang en gang i fjor sommer. Tidligere på dagen hadde Himmelgutten nemlig laget vaniljekrem, hjemmelaget sådan. Ganske så enkelt og farlig godt for gutter med sans for det søte liv.


VANILJEKREM
2,5 dl helmelk
1/2 vaniljestang
3 eggeplommer
1/2 dl sukker
2 ss hvetemel 


Først koker man opp melken sammen med vaniljestangen. Skrap gjerne ut frøene og ta med stangen oppi melken. Trekk kjelen av platen og la stå under lokk i omtrent ti minutter. I mellomtiden pisker man eggeplommer (ingen hviter) og sukker til eggedosis, og bland i hvetemel. Når melken har hvilt fisker man ut vaniljestangen og pisker melken gradvis inn i eggedosisen. Ha alt over i kjelen igjen, kok opp og la småkoke mens man rører jevnt i et drøyt minutt. Kremen vil da tykne og få en fin konsistens. Ta kjelen igjen av platen og hell det gjennom en sil for å fjerne eventuelle klumper. Denne gangen ble kremen så tykk at det nok ville blitt vanskelig å få massen gjennom silen. Den må uansett avkjøles før den kan brukes (eller serveres lun).


Denne gangen ble kremen basis for smuldrepaier Himmelgutten laget i små porsjonsformer. Etter å ha smurt formene med litt smør ble vaniljekrem og rabarbramasse (avkok etter rabarbrasaftproduksjonen) lagt lagvis to ganger, før finfine bringebær havnet på toppen. Oppå det hele ble det lagt smuldredeig (ca 2 dl hvetemel, 1 dl sukker og 80 gr kaldt smør i terninger). Paiene ble så stekt gylne midt i ovnen ved 180 grader.


Lukten av nybakt pai med vaniljekrem, bringebær og rabarbra er faktisk kriminelt god. Så god at man fort glemmer dagens kaloriregnskap og lar lyst være lyst. Hvem kan vel motstå en slik fristelse? Flyvertinnen slukte sin posjonspai i like raskt tempo som vertene. En nokså enkel dessert, men så fantastisk godt!


Bringebærflørter blir det helt sikkert flere av i sommer. Flørt med flere sorter bær er vel ikke til å unngå. Hva ville du ha puttet oppi paien?

Ha en super fortsettelse på uken!
Himmelgutten

5 kommentarer:

 1. Ja, det får man si! Jeg fikk i allefall vann i munnen. Og har allerede sendt bestilling på masse rabarbra til besøket i morgen!
  Da blir det nok både saft og bringebærflørt!
  Takk for herlige oppskrifter, og flotte bilder! :)

  SvarSlett
 2. Leire bilder og desserten så bare utrolig god ut!!
  Fin fin tirsdag

  SvarSlett
 3. Uhm. Glæder mig til jeg skal i sommerhuset i weekenden. Der har jeg nemlig mine rabarber. Ved ikke helt om jeg skal bage eller lave saft af dem, og der en desværre ikke nok til begge dele.
  Men hyldeblomstsaft, det skal jeg have lavet, og det er tid lige nu. Det kan man også blande med cava;-)
  Knus

  SvarSlett
 4. Åh! Dette såg fantastisk godt ut! Må prøvast i sommer ;)
  Tipper det blir bra med blåbær og...
  God natt :) Hilsen Grete

  SvarSlett
 5. Takk for god oppskrift! Jeg hadde ikke bringebær, men den ble god! Fatene ble nesten slikket rene :-)
  Carina

  SvarSlett