tirsdag 13. desember 2011

Luke 13: Risalamande

Det er jo ikke noe nytt at guttene i andre er glad i det danske. Både maten, interiøret, hovedstaden og livsstilen. Det spørs vel om ikke det finnes noe genetisk som gjør at landet ligger hjertet nært hos de begge. En dansk klassiker på dessertbordet er risalamande (eller ris a la mande om du vil) og hører julen til på samme måte som den norske varianten riskrem. Dog langt mindre kvalmende og noe mer overkommelig etter en stor ribbemiddag.


Å lage risalamande er enkelt, så lenge man har laget grøt i forveien (dagen før går veldig fint). Denne gangen kjøpte Himmelgutten seg løs fra tidsklemma og slo til med ferdiglaget risgrøt fra butikken. Ferdigmat er sjelden kost i andre, men noen ganger blir unntaket som bekrefter regelen en realitet. Hjemmelaget risgrøt anbefales, da smaken på desserten blir langt bedre.


RISALAMANDE
4 dl risgrøt
1 vaniljestang
2-3 dl kremfløte
ca 30 skoldede mandler
1 ts vaniljesukker
kirsebærsaus (alt. rød raus)


Kald grøt røres lett sammen med frøene fra en vaniljestang. Best blir desserten om grøten ikke er for søt. Og koker du risgrøt kun for å lage dessert, kan du med fordel koke den med vaniljefrøene i fra begynnelsen. Mens grøten får smak (eller avkjøles) piskes kremfløten stiv sammen med litt vaniljesukker. Mengden avhenger av hvor søt risgrøten er. Grøten vendes lett i kremen, og mandlene deles i to før de også vendes i desserten. Får du kun tak i mandler som ikke er skoldede, får man skallet av ved å helle over kokende vann og la mandlene stå 5-10 minutter til de slipper skallet. Risalamanden er da klar for å spises og kan fint oppbevares i kjøleskap en dag (lenger tid anbefales ikke).


Til desserten serveres tradisjonelt sett kirsebærsaus. Det kan være vanskelig å få tak i her til lands, så en god oppskrift finner du her. Et godt alternativ er rød saus som brukes til riskrem og mandelkjernepudding. Denne gangen ble det brukt en ferdigvariant fra Piano. Ja, det var visst mange snarveier på kjøkkenet i kveld. Men har man knapt med tid, så kan man tillate seg slikt. Ikke alle har Ingrid Espelid Hovigs evne til å trylle frem hjemmelaget grøt og kirsebærsaus av selvhøstede kirsebær en hektisk tirsdagskveld i desember.


Dessert på en tirsdag er vel å anse som hverdagsluksus. Tross snarveier og manglende kokkeferdigheter i dag, smakte det fortreffelig! Fordelen med mandlene og vaniljefrøene er at desserten ikke blir så søt og kvalmende, som riskrem har en tendens til. Ikke at keiserne stoppes av den grunn, men likevel. Risalamande blir definitivt servert i andre denne julen. Hva er din favorittdessert i julen?

Ha en fin kveld!
Himmelgutten

6 kommentarer:

 1. Det så veldig godt ut, og skal testes også. Så tusen takk for oppskriften.

  I år skal vi forsøke oss på en ny dessert på julaften; Syrlig fruktsuppe med vaniljeis til. Det er godt med noe syrlig og friskt etter tung julemat synes jeg, og så er den enkel å lage.
  Den fungerer også som ett kompromis for mannen min og meg selv, som begge aller helst vil ha sin barndoms dessert i julen.
  Men nå er det vi som lager våre egne tradisjoner.

  Kos dere videre.
  Jeg gleder meg allerede til neste gang dere skriver.

  klem fra Heidi.

  SvarSlett
 2. Vi skal naturligvis have ris a la mande juleaften. Andet ville være utænkeligt ;-) Faktisk tyvstartede vi også i søndags, da vi spiste svensk juleskinke med grønlangkål, brunede kartofler og hjemmelavet ris a la mande til dessert. Med en hel mandel naturligvis - og en lille mandelgave. Istedet for den kirsebærsauce min mor plejede at lave, er vi blevet glade for Amarena-kirsebær, som smager guddommeligt, og som bruges direkte fra glasset.
  Anledningen var, at vores datter på lørdag rejser til Brisbane, Australien, hvor hun skal fejre julen sammen med vores ældste datter, der studerer derude. De kommer begge hjem igen til januar. Middagen var en lille før-julemiddag inden hun skal ned og spise barbecue og mango på stranden juledag.
  Knus og gode tanker til Jer deroppe:-)

  SvarSlett
 3. Ser veldig godt ut, har aldri smakt det, men burde kanskje prøve det ;)
  Ønsker dere en super kveld gutta! ;)

  SvarSlett
 4. Denne skal testes ut!:) Og så godt å høre (lese) at det er flere enn meg som syns det går an å ta en hurtig løsning iblant. Gleder meg til å servere denne til min andre (bedre?) halvdel som elsker riskrem:p

  Klæm

  SvarSlett
 5. I og med at mamma er dansk, er det alltid denne desserten hjemme hos oss:) MED hjemmelaget kirsebærsaus:) Norsk rød saus klarer jeg ikke å få i meg en gang, men sånn er det når man er godt vant...;) Vi har alltid en hel mandel i risalamanden også, og selvfølgelig mandelgave til den som er så heldig å få den!

  SvarSlett
 6. Hørtes deilig ut!! M fete måltider og kaffe m. noe attåt og konfekter og julekaker, puh ...så er faktisk min favorittdessert å skrelle meg en mandarin ;) -Marita-

  SvarSlett