onsdag 14. desember 2011

Luke 14: Rød jul

Keiserne er ikke så gode på fargen rødt. I et blaff etter en julestyling fikk Dekoratøren for seg at det skulle bli rød jul i nyleiligheten, og med det ble planen om mintgrønne vegger på kjøkkenet forkastet. Himmelgutten himlet med øynene over sin samboers tankerekke på hvorfor kjøkkenet måtte males hvitt... Det ble ikke rød jul likevel, selv om veggene ble hvite. Rødt ble for voldsomt alene, så det endte med Himmelguttens vintagekule-idé og en litt fra hvert prestegjeld-sammensetning.


Noe få røde ting ble det likevel. Farmor Aase Johannes kaffekvern og kakeboks er to av disse. Kaffekvernen fikk Dekoratøren da han var ganske ung, tidlig i tenårene en gang. Med andre ord snakker vi tidlig nittitall og midtskill-perioden. Lykken var fortsatt syrelutede furumøbler og Mot i brøstet-farger. (Oker/vinrød/mørk grønn/mørk blå, gjerne blandet.) Den røde fargen på kverna er fin, men av en eller merkelig grunn valgte Farfar J.J. å male sveiv og skuffe i en litt emmen aprikos-/hudfarge. Farfar hadde i følge Tant'n en tendens til "å finne seg ei bøtte og smøre på". I kaffekvernens tilfelle altså en farge i nærheten av hudfargede strømpebukser. Til uhell fant han en bøtte turkis og kom på at han skulle male innsiden av skapet på stuen.


Koppene på bildet kommer fra samme hus, de brukte Farmor å servere kaffe i til Dekoratørforeldrene, og sikkert alle andre kaffedrikkende, da de kom på besøk. Bøttevis med kaffe. Dekoratørforeldrene gikk en søvnløs natt i møte etter et besøk hos Farmor og Farfar. Det samme gjaldt i og for seg Dekoratøren som fikk så mye brus at selv han ble gira. Dekoratøren tålte mye brus. Koppene lyder tekstene "Bestemor" og "Tante". Farmor hadde mani på kopper, men de fine ble spart til finbruk. Tante og Bestemor funket fin til hverdags, uansett alder og kjønn.

(Det ble behov for et bilde til, og siden det ikke fantes flere av kopper, kvern eller bokser ble det dette.)

Den røde kakeboksen med sort skrift kommer fra samme besteforeldre, men den har Dekoratøren fått av paps. Den har foreløpig ikke fått noe bakst i seg, men det blir forhåpentligvis noen brett Haakonskager før julen ringes inn...

Ha en finfinfin kveld!

2 kommentarer:

 1. Koselig med slike ting som har en historie, kjekt å lese det du skriver om dem. :-) De har så mye mer verdi enn det vi alle kan gå å kjøpe i butikker. Kjekt å lese bloggen din :-)

  Ha en fin kveld
  Anita.

  SvarSlett
 2. Fiiine kopper og bokser! Har en `ting` for bestemor-kopper...
  Kverna var jo også veldig søt da:)
  Kjenner meg godt igjen i 90-talls-farge-beskrivelsen! I min første leilighet i Trondheim i -98, som jeg delte med kusina mi, malte vi stueveggene dyp rød og gule, soverommet grønt og innredningen på kjøkkenet blått. Vi var sååå fornøyde!
  Det var den gang...;)

  SvarSlett