onsdag 11. januar 2012

Når damene på Fretex stiller spørsmål

Trondhjem mangler en god bruktbutikk. En bruktbutikk stappfull av rask og rot i noens øyne, skatter sett med andre. Det har dukket opp vintage-butikker som selger ferdig silet staffasje, så som Etter min morfar, men den store bruktbutikken man må grave litt i for å finne godbitene finner man ikke i stiftstaden. Vel er Fretex å finne på flere adresser, men Fretex har som kjent ryddet opp og skrudd opp prisene.


Dekoratøren stikker likevel innom sin favoritt-Fretex rett som det er, han har funnet ut hvor alle godbitene havner. Man kan fortsatt gjøre varp, og selvsagt skal Fretex tjene mest mulig på godbitene sine. De kaster antakelig utrolig mye av det de får. Før jul stakk han innom i lunsjen, selv om planen egentlig var å kjøpe en julegave. Selvfølgelig fant han flere ting denne dagen hvor han egentlig ikke skulle innom, så romstort at det ikke ble noen julegavehandel.


Det første han falt for var den turkise krakken med linoleum på setet. Den var ganske tung i seg selv, så han satte den på disken. (Som er fastkunde-språk for "herre'n ska æ ha".) Etter å ha funnet et veldig gammelt speil med gullramme tidligere på høsten legges titterunden via bilde/ramme/speil-området. Det lønte seg denne gangen også. Enda en gullramme stod der og ventet på ham. Denne var uten bakplate, og bilde, altså var det en gullramme med det originale glasset i. Tynt, gammelt og ujevnt glass. Dekoratøren la det på disken sammen med krakken. Prisen heftet ikke, dette var gull.


Mannen som jobbet der insisterte på å vise fram en trekoffert, men den fenget ikke nok. Den var for grønn. Uansett hvor sjelden det er med kofferter størrelse to uker på charter i tre, den var fortsatt grønn. (Dekoratøren hater en god del grønnfarger.) Derfor var det bare å gå til kassen for å betale. Damen bak disken så ikke gull i funnene, hun hadde kanskje ikke et pikerom å møblere, hun så skrot. "E de du som ska ha herre..., herre gamle sk..GREIAN her?" Og lo litt for seg selv. "Jepp, å æ træng itj pose!", svarte Dekoratøren.


Krakken er vist fram før, men ramma har foreløpig stått halvveis bak sofaen og skremt vannet av pelsbaret hver gang hun har sett speilbildet sitt i glasset. Nå har den kommet opp på kjøkkenveggen og skal taes i bruk som inspirasjonstavle, avd. bespisningsønsker. Tanken er å samle utklipp og oppskrifter man kommer over og aldri lager. Dagens utgave rommer rabarbraoppskrifter, fryseren er nemlig full av rabarbra som skal brukes opp før våren kommer igjen. Dekoratøren oppfordrer ydmykt sin bedre halvdel om å tenke annerledes når det kommer til kokkeklær, vi får se hvordan det går...

Ha en fortreffelig aften!
Dekoratøren

15 kommentarer:

 1. Hei, flotte, og sjeldne funn, er veldig enig når det gjelder Trondheim og bruktbutikker. Jeg har stadig planer om å begynne å gå på auksjoner, men de er temmelig tidkrevende da, og alltid ute av byen. Men i Hommelvik er det en bruktbutikk der det faktisk er mulig å gjøre kupp innimellom, mellom alt rasket kan man finne skatter. Den er nok av samme type, og drives på samme måte, som Cirkulus, men der har jeg ALDRI funnet noe. Og så er det Bruktbo på Stjørdal da. Der kan du ha flaks. Eller kjøre bomtur...

  SvarSlett
 2. Dere har virkelig bloggen der teksten er minst like gøy som bildene:)
  Jeg humrer for meg selv her jeg sitter.
  Takk for at du/dere deler deres historier med oss i tillegg til de fine bildene!
  Har hørt små rykter om at dere kanskje tar en tur til Kongsberg... ;)
  Velkommen skal dere være på Kåre Maloney!
  Smil fra Dina!

  SvarSlett
 3. Fretex er ikke det,det en gang var.Pleier å rase innom de fleste når jeg er i Trondheim hos min mor...Flott ramme...
  ha en triveli kveld...

  SvarSlett
 4. Haha! Eller LOL, som ungdommen sier;)
  Knallfin krakk!!!!!!!
  Og rammen likeså!
  At prisene har endret seg er sikkert og visst! Bare så bra at ikke alle som jobber i disse butikkene skjønner hva som er gull og ei:)
  Klem

  SvarSlett
 5. for en lekker krakk, godt man kan gjøre noen gode Fretexfunn fortsatt :) *♥*

  SvarSlett
 6. LER OG LER mens jeg koser med med lesing av Keisernes nye trær. Takk!

  SvarSlett
 7. Vilken snygg pall, och så läckert med bilderna i guldramen;) Kram

  SvarSlett
 8. Har du prøvd Bjørn Andersen i Kongensgt. ? Hos Andersen kan du finne mye flott, men må lete litt. Det er skikkelig fult der inne. Og er du ute etter noe spes. er det ikke umulig at han har det på et av sine lager ;-)
  Odd, Skrotbua i Strindveien, har også mye rart, også mye skrot, men innimellom dukker det opp en og annen skatten der å.
  Lykke til med jakten
  Hilsen Eva Larsen

  SvarSlett
 9. Takk for deres mening om vår skjenk :-) Beslutning er ikke tatt enda.

  Jeg skjønner hva dere mener med at den virkelig flotte gullgruven av en bruktbutikk ikke finnes her i byen, men Bruktbua i Strindveien glimter til som Eva L sier. Og den som ligger i Tyholtveien. Og på Containergirl har vi også funnet mye spennende. Selv om det er på Stjørdal da

  SvarSlett
 10. Hei Keisere! Nå har jeg visst endelig fått ut fingeren og skrevet til dere. Trondheim har nemlig en stor bruktbutikk. Gjenbruksbutikken på Lade er gigantisk! Jeg jobber der, og har lenge tenkt på å invitere dere dit. Dette er hovedsaklig fordi jeg for en stund tilbake fikk tak i en haug med slikt brunt, engelsk servise, som dere har blogget litt om. Dere spurte om noen visste hvor man fikk tak i sånt, og en av koppene jeg fant er lik den lille søte koppen deres. Hvis dere stikker innom butikken på fredag eller lørdag så kan dere få den;) Takk for en ellers inspirerende og morsom blogg!

  SvarSlett
 11. Alltid like kjekt å lese :) Jeg elsker selvfølgelig krakken!! Rammen også, for all del :)
  Ha en finfin dag, da :)

  klem
  -Amalie

  SvarSlett
 12. Jeg savner Sanden antikk og brukt som lå utover mot Ila. Der gjorde jeg masse kupp. Ser det er ei som tipser om Andersens antikk. Han har en god del skatter, men har priset det deretter også. På gjenbruksbutikken på Lade har jeg også funnet litt. Min greie er auksjoner. Tidkrevende og gøy. Og frustrerende når en ikke får det en vil ha :D

  SvarSlett
 13. Virkelig glad for at jeg oppdaget deres blogg! Morsom og inspirerende. Jeg bor delvis i England og i Skottland (long story) og her er det massevis av 'charity shops' som kan inneholde masse 'gull'. MEN man ma se bydelen og stroket an - de som ligger i de bedre bydelene har definitivt mindre 'skrot' a by pa og man kan finne masse veeeeeldig brukbart og fint. Jeg synes de i Edinburgh er de morsomste a rote rundt i!

  Ellers artig at du beholdte glasset i ramma og bruker det som opphengsbakgrunn. Me like!

  SvarSlett
 14. Hei, jeg gikk forbi Sommerveita i dag, der blir det bruktbutikk! Til inntekt for NMS, tror jeg. Så ikke så verst ut. Jeg skal i alle fall innom der når de åpner. Det er der det var Bok&Media butikk inntil de flyttet til Tryggvason

  SvarSlett
 15. Fretex på Nardo är min yndlingsFretex i Trondheim, och bruktbutikken på Lade är så som det ska vara, mycket rot och chans till fynd! Liker bloggen deres, och självklart den fina fransyskan, vi har också en fralla, Rocker heter han och han får ofta leksaker fra bruktbutikker :)

  SvarSlett