mandag 16. januar 2012

Ukens oppskrift: Rabarbrakake

Himmelgutten har et nyttårsforsett som vil komme bloggen til gode. Om undertegnede holder planen that is. Og det har han all intensjon om. Ja, for selvom om livvidden har økt noe siden i høst og buksene er en anelse trang for tiden, er det bestemt at det skal testes en ny oppskrift i andre hver uke. For å ta hensyn til figurene hos gutta blir det neppe kake hver uke. De hadde nok spist kake altså, de er sjelden vanskelig når det står kake på bordet. Men det finnes da mye annet spennende å bryne kokekunnskapene på, eller hva?


For å dra i gang "føljetongen" måtte det jo bli en kake. Det var jo tross alt søndag, og en god kveitemiddag bør følges av noe deilig søtt. Etter en oppfordring fra Dekoratøren tidligere i forrige uke, løp Himmelgutten i fryseren og fant et par poser nedfrosset rabarbra fra svigerforeldrenes hage. Kortreist og skikkelig syrlig, som rabarbra oftest blir her i Trøndelag. Regionen kan jo ikke skilte med altfor mange tropenetter og solskinnsdager i strekk i løpet av sommeren (månedene det i følge kalenderen er det). Rabarbra i kake måtte man da få til. En kjapp google-runde avdekket en rekke enkle oppskrifter på rabarbrakake. Valget falt på en som var skremmende lik husets eplekakeoppskrift.


RABARBRAKAKE
(langpanne)
360 gram mykt smør
360 gram sukker
360 gram hvetemel
3 teskjeer bakepulver
6 egg
6 spiseskjeer kaldt vann
ca 10 stilker rabarbra
sukker og kanel 


Smør og sukker ble pisket hvitt, og mel/bakepulver og egg ble blandet i vekselvis. Til slutt ble det kalde vannet tilsatt. Røren ble smurt utover en bakepapirkledt langpanne, og oppkuttet rabarbra ble fordelt oppå sammen med et realt lag sukker og kanel. Det beste er nok fersk rabarbra, men frossen funket veldig bra. Himmelgutten tinte rabarbrabitene og klemte ut overflødig saft, for å unngå for mye væske på kaken. Det var Dekoratøren glad for - siden saften som ble igjen resulterte i en liten oppkvikker denne søndagen. Rabarbrasaft shaket med sukker og isbiter blir nemlig en herlig og frisk drikk.


Kaken ble stekt nederst i ovnen ved 180 grader i omtrent 35 minutter. Nå tenker kanskje du at en langpanne er altfor mye kake. Og nei da! Kaken er nemlig ypperlig til å fryses ned, og dermed perfekt å ha i frysen om man skulle få uventet besøk. Skulle du mot formodning ikke ha plass i fryseren (eller magen) er det lov å halvere oppskriften og steke kaken i en rund form (d: 24 cm). Under tvil, vel og merke.


Dermed var søndagsdesserten reddet, og svigermor kunne putte moltene tilbake i fryseren. Ikke at gutta sier nei til molter. Heldigvis kom det lovnad om at bærene får komme i varmen neste gang guttene kommer på besøk. Rabarbrakaken smaker best lun med pisket krem eller vaniljeis til. Som ofte eplekaker gjør. Kaken smakte dog en del friskere enn varianten med epler gjør. Ingen overraskelse det - rabarbra er jo i overkant syrlig i seg selv.


Baking og testing av rabarbraoppskrift ga mersmak. Flere rabarbraoppskrifter har dukket opp og de skal nok i ilden innen kort tid. Hva tenker dere om en makron med rabarbrafyll? For de som har rabarbra i fryseren og allerede har bakt en langpanne rabarbrakake, kan gutta anbefale Bakermester Interiørblogger å ta en titt på innlegget fra i fjor sommer om en fantastisk sjokolademousse- og rabarbrakake!

Ha en deilig start på uken!
Himmelgutten

3 kommentarer:

  1. Tusen takk for at dere deler! Den så knasgod ut!!

    SvarSlett
  2. Hei. Alltid et høydepunkt å se at dere har et nytt innlegg.
    Og så moro med ny oppskrift hver uke. Frister alltid å prøve oppskriftene dere deler. Favoritter så langt er tyttebærboller og knekkebrød. Begge har blitt faste innslag her i heimen. =D

    SvarSlett