mandag 20. desember 2010

Haakonskagebakekveld

Tradisjonen tro ble det i forrige uke en aldri så liten bakekveld med venneparet Marlene og Birger. For tredje året på rad kom de fire sammen for å steke en av guttenes favoritter - haakonskager.


I kjent stil startet kvelden med noe godt i glasset. Denne kvelden ble guttene ønsket velkommen med bobler og spekemat. Herlig! Med latteren sittende løst og snakketøyet i orden var det nesten så kakestekingen ble glemt. Men skal sant sies, så er det en rutinert gjeng som setter i gang når kakene omsider står for tur.


HAAKONSKAGER
200 g blødt smør
90 g melis
75 g ren råmarsipan (Odense lilla)
1 vaniljestang
knapt 250 g mel
1 egg
demerarasukker 


Dagen i forveien hadde parene laget hver sin rause porsjon med deig. Det er nemlig slik at den skal ligge kjølig over natten før steking. Blødt smør, melis, marsipan og vaniljestangen (alle frøene) ble rørt hvitt i kjøkkenmaskin. Deretter ble melet eltet hurtig inn og deigen ble satt kjølig til hviling i en drøy time. Pølser i passe tykkelse (3-4 cm diameter) ble så rullet av deigen, svøpt i plastfolie og oppbevart kjølig til neste kveld.


Med bobler i blodet og en nokså fnisete stemning ble ovnen satt på 175 grader og deigpølsene funnet frem fra kjøleskapet. Et egg ble pisket lett og pølsene ble i tur penslet og deretter rullet i demerarasukker. Pølsene ble delt i tynne skiver og lagt i passe avstand på bakepapirkledte stekebrett. Deretter ble kakene stekt i 10-12 minutter, til de var lett gyldne.


Innen rekordtid ble avkjølingsristen fylt opp av deilige haakonskager. Kakebakerne kunne endelig skåle i sherry og se seg fornøyd med kveldens produksjon. Enda et slag bakst var dermed i boks.


Det fjerde lyset i adventsstaken ble tent i helgen, og dagene flyr avsted mot julekvelden. Mye skal ordnes og fikses før julen ringes inn, men guttene stresser ei. Man må ikke glemme å nyte førjulstida også! Jul blir det jo uansett.

Himmelgutten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar