lørdag 11. desember 2010

Ostens bedre halvdel

I disse julegavetider har guttene lett frem et lite knippe oppskrifter på kaker og annet snadder som i år havner under en rekke trær på julekvelden. En av favorittene ble for noen år siden hentet i en av tabloidavisene. Blåmuggosten har aldri blitt det samme etter at første ladning med fikenmarmelade var ferdig laget samme år.


Marmeladen er kanskje ikke så veldig vanlig her til lands, men det synes guttene det skal bli endring på. Blåmuggost og kittmodnet ost (som camembert og brie) smaker rett og slett himmelsk med litt fikenmarmelade på. Det finnes selvsagt en rekke ferdiglagde marmelader å få kjøpt, blant annet Meyers Deli sin variant. I en hektisk julestri er det lov å ty til noen snarveier, men undertegnede oppfordrer virkelig til å skvise plass i kalenderen til å lage noen glass hjemmelaget marmelade. Du kommer ikke til å angre!


FIKENMARMELADE
500 g tørkede fiken
3 dl vann fra bløtlegging
1 dl nypresset sitronsaft
10 dl sukker
2 kanelstenger 


Det hele starter med at hele tørkede fikner (gjerne økologiske) legges i bløt over natten i kaldt vann. La stå på kjøkkenbenken med et håndkle over.


Dagen derpå helles vannet av, bortsett fra det som spares til kokingen. Fruktene hakkes grovt og has i en stor kjele sammen med sitronsaft og vann fra bløtleggingen. La bitene småkoke i minst 20 minutter, før sukkeret og kanelstengene legges i.


Rør stadig mens man venter på at det skal koke opp igjen (det kan ta en stund). La småkoke ved svak varme i ytterligere 30-45 minutter. Skum av om nødvendig (ellers blir marmeladen grumsete).


Ta kjelen av platen og fjern kanelstengene fra marmeladen. Hell den varme marmeladen på skoldede glass, skru på lokkene og avkjøl ved å sette glassene opp-ned på kjøkkenbenken. Fikenmarmeladen er holdbar i minst en måned dersom den oppbevares kjølig. Ved lengre lagringstid kan en liten flaske pektin røres inn mot slutten av kokingen.


Med hjemmelaget fikenmarmelade lover guttene stor suksess hos ostespiserne blant familie og venner. Marmeladen er perfekt tilbehør til blant annet Kraftkar, en vanvittig god blåmuggost som tidligere i år ble kåret til årets ost. Alene på brød smaker den også deilig. Den klassiske appelsinmarmeladen har fått en seriøs utfordrer!
Himmelgutten

1 kommentar:

  1. Der oppdaget jeg muligheten for å sende en bloggpost som mail. DA blir de fikenmarmelade i morgen og mer blogglesing i kveld. Nylig oppdaget bloggen og holder på å lese meg bakover :-) Jane

    SvarSlett