tirsdag 7. juni 2011

Rabarbra + eple = sant

Kakesøndag har visst blitt kaketirsdag. Det gjør vel ingen ting, eller hva? Kake smaker da godt uansett. Keiserne er noen kakemonser begge to, og lar sjelden fristende kaker gå forbi uten å bli smakt på. Denne ukes baking ble en realitet etter at den første norske utgaven av Sweet Paul Magazine ble med hjem i helgen. Ikke bare kan mannen lage mye godt - han får det alltid til å se fantastisk ut.


Det har ved flere anledninger den siste tiden blitt laget paier av ymse slag oppe i fjerde. Denne uken er intet unntak. Guttenes mål om en kakefri helg holdt ikke mål denne gangen. Hvem kan motstå fristelsen av en deilig smuldrepai?


Sesongens rabarbra kom for første gang i hus forrige uke, og ble oppskåret og fryst ned i passende porsjoner. Undertegnede har en stor forkjærlighet for rabarbra, og elsker den sommerlige smaken. Det bringer frem mange gode minner fra den gang han var en liten gutt og tasset rundt i gresset hos oldemor med en kopp sukker i den ene hånda og en stilk rabarbra i den andre. Bare ved å lukke øynene kommer smaken frem.


Mye har skjedd siden den gang, og man har innsett at rabarbra nok er best etter å ha blitt varmebehandlet. I kake eller pai kan den skape underverker. Det gjorde den oppe i fjerde forleden dag. Sammen med epler dannet de grunnlaget for en smuldrepai beskrevet av Paul Løve som en egen variant av sin mormors deilige eplekake. Rabarbraen har Himmelgutten tilført uten godkjennelse av hr Løve, men tror jammen han hadde blitt begeistret. I all beskjedenhet selvsagt.


Oppskriften på smuldrepaien, sammen med en rekke spennende og inspirerende andre oppskrifter, finner dere i det ovvennevnte magasinet (som forøvrig følger med månedens utgave av KK). Paien finnes på side 61. Halvparten av eplene ble byttet ut med 2-3 dl oppkuttet rabarbrastilker. Sammen med kanel, sitron og sukker, i tillegg til mel og smør, tok det ikke lang tid fra start til rykende fersk kveldskos.


Guttene trengte ikke å bekymre seg for kakerester resten av uken denne gangen. Tror faktisk alt forsvant i løpet av kvelden. Undertegnede var nok den ivrigste spiseren, men man lever da livet ikke sant? For de som ikke har laget smuldrepai før, kan Keiserne forsikre om at det er meget enkelt og hurtig å bake slik pai. Til fyll kan man i prinsippet bruke hva man nå en måtte ha i hus den dagen man slår til. Fantastisk, ikke sant? Så godt, så enkelt!

Ha en fin-fin kveld!
Himmelgutten

7 kommentarer:

 1. ser nyyydelig ut!! jeg bodde noen år i Sverige-land, og lærte meg smuldrepaj-kunsten der. Kan tipse om at rabarbra også er super sammen med jordbær, eller alene...og hvis man slår ordentlig på stortromma, serverer man lunken vaniljesaus til.....mmmmmumma! som de sier! :)

  SvarSlett
 2. Det så godt ut! Vi pleier å lage smuldrepai med bare epler, men nå fikk jeg lyst til å prøve med litt rabarbara neste gang. Med en god vaniljeis og en deilig kopp kaffe ved siden av, nam!

  Ha en fin kveld begge to. Nok en dag mindre til lille frøkna deres kommer. :)

  SvarSlett
 3. Er så enig i at søndager ikke har enerett på bakedag-tittelen ;) Hurra for kos i ukedagene også! Har nå flere av oppskriftene deres på to-make-listen min, og nå kom en til ;)
  Dere er så flinke og bloggen er en fryd å lese! Ha en fortsatt fin uke :)

  SvarSlett
 4. takk for at dere heier på meg!
  jeg blir helt satt ut av alle de fine kommentarene jeg har fått i dag altså.
  det er stas!
  jeg har også Sweet Paul magasinet. Kan ikke bake, men gud bedre jeg elsker stylingen hans!
  klem fra Meg

  SvarSlett
 5. Jeg også så den oppskriften der og gjett om jeg skal prøve den!!!

  SvarSlett
 6. Mmmmmmm, dette så helt nydelig ut. ♥ Må få kjøpt siste utgave av KK da. ;)

  Ønsker dere en fin kveld videre.

  Klem Anette

  SvarSlett
 7. naam! den skal jeg prøve! vi har masse rabarbra i hagen som jeg har tenkt ålage pai eller saft av.

  SvarSlett