søndag 27. februar 2011

Kalv entrecôte og ovnsbakte rotgrønnsaker

Søndagene hos gutta i fjerde er som regel sløve. Dagen starter oftest med te i sengen, sammen med bladene og avisene som ikke har blitt lest tidligere i uken. Frokosten fortæres deretter godt over lunsjtid, og lunsjen går på bekostning av cafétur til Bakklandet. Det er jo helg, tross alt.


Begge guttene har sans for gode middager, og i helgen blir det gjerne satt litt ekstra stas på den. Entrecôte er en favoritt i fjerde. Med pommes frites, bearnaise og brekkbønner, drømmer guttene seg til Paris. Sukk! I ferskvaredisken denne helgen lå to stykker entrecôte av kalv og ropte på guttene. Hvorfor ikke prøve noe nytt? Guttene er greie sånn. Med rotgrønnsaker til måtte det jo bare bli en super søndagsmiddag.


Hos gårdsfolket på Inderøya i jula fikk keiserne øynene opp for søtpotet. Ikke bare har denne glemte rotfrukten en fantastisk farge, den passer også veldig godt stekt i ovnen sammen med poteter, kålrot og løk.


Som sagt, så gjort. Fjellmandelpoteter, kålrot, søtpotet, rødløk og delikatesseløk ble delt i passe biter og lagt i en ildfast form. Grønnsakene ble så saltet og pepret, vendt i rapsolje fra Meyers Deli og stekt midt i ovnen ved 200 grader i omtrent 40 minutter. For å unngå tørre potetbiter, lønner det seg å koke potetbitene i ca 5 min før de stekes i ovnen.


Siden grønnsakene skulle gi kalven selskap, ble også kvister med rosmarin med i formen inn i ovnen. Mens grønnsakene ble stekt, lagde undertegnede et kryddersmør etter oppskrift fra mars-utgaven til BoligDrøm. Kryddersmør kan være en deilig erstatning til saus. Romtemperert smør ble blandet med hakkede mandler, finhakket dill, litt presset hvitløk og rikelig med revet ost (brukte en blanding av Jarlsberg og parmesan). Smøret blir bedre jo lenger det står og godgjør seg, så det kan godt lages dagen i forveien.


Da grønnsakene var stekt seg møre og klare for servering, ble stykkene med kalv stekt som vanlig entrecôte. En fennikel fikk også bli med på middagen, og ble smørdampet i passende store biter.


Lukten av dagens søndagsmiddag fikk Dekoratøren opp av sofaen og inn til dekket bord. Restene fra fredagens rødvinsdrikking fikk ikke gå til spille. Guttene fikk dermed hvert sitt rause glass til middagen. Kalvekjøttet og rotgrønnsakene smakte utmerket. I all beskjedenhet selvsagt. Livet er herlig, og helgen går altfor fort. Ikke sant?

Ha en super avslutning på helgen!
Himmelgutten

3 kommentarer:

 1. Oj, dette ser jo såå godt ut. Fineste bildene også.

  SvarSlett
 2. Dette så godt ut ja...
  Ha en flott kommende uke!

  SvarSlett
 3. Jeg tror jeg må slutte å komme innom her om kvelden, for jeg blir så sulten av å lese sånne innlegg. Nam, nam, nam, nam!!!

  SvarSlett