onsdag 8. september 2010

Høstens frokoster er reddet

Vi er vel ikke de eneste her til lands som baker sine egne knekkebrød. Fra tid til annen er nesten samtlige ingredienser utsolgt på butikken, hvilket tyder på at hjemmelagede knekkebrød har gitt Wasa seriøs konkurranse. Det var i våres at Himmelgutten ble presentert for dette av en snill kollega. En testbaking resulterte i at knekkebrødene bakes nesten ukentlig hos oss. Ikke bare smaker de fantastisk, de er også veldig lette å bake!


Følgende, helst økologiske, ingredienser blandes godt i en bolle:

2 dl grovt sammalt rug
2 dl lettkokte havregryn
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
2 dl havrekli
1 ts salt
7 dl vann

La alt stå og svelle i 10-15 minutter. Imens setter du ovnen på varmluft 180 grader, og smører tre stekeplater med et tynt lag smør. Også mulig å bruke bakepapir, men da blir det noe mer vanskelig å smøre blandingen utover platene. Fordel den svellede blandingen på platene og smør det tynt utover med en slikkepott. Det kan være noe vanskelig å få det helt jevnt, men pass hvertfall på at hele platen er dekket. Sett alle platene inn i ovnen og stek i 5 min. Ta platene ut igjen og del opp knekkebrødene i passe store biter ved hjelp av et pizzahjul. Stek de videre ved samme temperatur i ytterligere 30-35 min. For å oppnå best resultat må du hvert 5. minutt slippe ut damp av stekeovnen. Følg med mot slutten - knekkebrødene skal kun ha en lett gylden farge. Blir de for mørke, smaker de brent.


Avkjøl knekkebrødene på rist. Biter som ikke er helt sprø enda kan stekes i ytterligere 3-5 min. Oppbevar godsakene i en fin metallboks eller i krukker på kjøkkenbenken. Dermed er høstens hverdagsfrokoster og mellommåltider reddet, og bokstavelig talt i boks. Lykke til!


Himmelgutten

1 kommentar:

  1. Jeg lager også knekkis etter denne oppskriften. KNALLgode er de! Det blir nesten umulig å spise butikk- knekkebrød etterpå.. :)
    Med brunost på og kanskje litt te... mmmm..
    Klem :)

    SvarSlett