tirsdag 14. september 2010

Shopping uten champagne

Sist helg pakket Dekoratøren og Himmelgutten en koffert med nystrøkne skjorter og et pent utvalg skjerf og vendte nesen mot København. Byen er høyt rangert på yndlingsskalaen hva byer gjelder, faktisk i toppen sammen med Paris og Hong Kong. Selv om guttene har mye av det meste, er det alltid rom for litt mer bare det er pent nok. Butikkløypa blir stort sett den samme, vi har våre favoritter.


DAY Birger et Mikkelsen har vært Dekoratørens religion lenge, lenge. Helt siden det første DAY-plagget ble kjøpt i 2001 har spenningen og gleden over kolleksjonene som har kommet og gått vært stor. Himmelgutten var før amors piler traff lykkelig uvitende over hva en slik religion kan gjøre med privatøkonomien. DAY er jo ikke rimelig, men i Dekoratørens øyne er det verdt hver en danske krone. Flaggskipet i Pilestrædet er et vakkert sted, og burde hatt hele HOME-kolleksjonen i hus. Snedig at de lager en voldsomt stor kolleksjon som ikke selges i nærheten av samlet noen plass. (Heldigvis har de laget nettbutikk, sukk!) Fangsten denne gangen ble en pute fra SS10 og en pute fra AW10 samt et praktisk handlenett Dekoratøren skal ha med seg til daglig for å bruke færre plastposer. Hurra!


Strøget er egentlig bare et møtepunkt for nordmenn, delvis parallelt går Strædet med litt mindre kommersielle butikker og litt mer bedagelig tempo. Dette er en viktig del av lysløypa når man skal samle inspirasjon og fine bæreposer. Første stopp er Grønlykke, som synes det er lurt å ha to butikker nesten vegg i vegg. Utvalget er det samme som det har vært de siste fem årene, og betjeningen er like sure som de alltid har vært. Man er nesten til bry om man finner noe og vil betale for det. Vi kom ut med flere ting igjen, denne gangen to Burleighfat i brunt som Dekoratøren ikke kunne gå fra. Tre like fat viste seg å være priset til tre forskjellige priser, men det var ikke uvanlig kunne Sliten Blondine bak disken forklare. Det kom an på prisen og kalkylen idet varen kom inn.. I Grønlykke.com, som den andre butikken heter, kom vi ut med et indisk lassibeger og stoffrester Himmelgutten skal sy puter av.
Fornøyd!


KIRK var den store strædet-favoritten tidligere, her kom man i en ny verden når man trådte ned trappen. Et maskulint uttrykk med mye metall, sort, skinn og pels. Tente lys over alt og fontener med vann. Butikken drives av to menn, og er befriende anti-shabby. Lothantique duftlys har en tendens til å bli med hjem herfra, en tradisjon som er innført av Hamar-venninden Freia. Denne gangen ble det ikke med noe som helst, duftlyslageret er fylt opp og varemessig var det ikke en eneste ny ting. Ingen fornyelse her heller, og Enya jamrer ut av høytalerne på femte året. CD'er med shoppingvennlig muzak vurderes sendt ned som julegave.


I en stikkgate mellom Strøget og Strædet finnes mikrobutikken Akimbo. Ned en bratt kjellertrapp med lavt tak, her har Dekoratøren har slått seg selv i svime før. Butikken skilter med "nyt og dejligt brukt", og å komme inn her er som å komme inn på et pikerom som har stått urørt noen år. Mye småting, men en dejlig miks av gamle ting, rare ting og retro. Vi kom ut med en metallbokstav i mintgrønt og glansbilder til årets julegaver/marengs. Snart er det jul!


Oppe ved Gammel Mønt ligger Tiger sitt flaggskip i Kongens by. Lett blaserte begynte guttene å finne prisene på skinnvesker i perfekt størrelse og bruntone som "fornuftige", og evakuering ut i regnet ble iverksatt.


I Grønnegade like ved ligger herlige AMOKKA, en kaffebutikk med kaffe, te og noe for den søde tand i hyllene. De første julegavene ble innkjøpt, dufter ble snust inn og vann i munnen fikk bare renne; -vi er på diett. (I hvert fall på dagtid.)


Himmelgutten kommer med et innlegg om mat, for man etter et besøk i København demrer det at vi bor i et uland hva mat gjelder. Norske butikker har elendig utvalg, nordmenn er jevnt over kun fokusert på pris og gir blanke i hva det smaker. Danskene har en matkultur man må bøye seg i støvet for, de har en kultur vi mangler fullstendig.

Det samme gjelder blomster, som har mer gunstige vekstforhold i Danmark og antakligvis også lavere tollbarrierer å sloss med. Når 150 cm høye oliventrær koster 200,- kan man undres om man ikke skal ta med bil neste gang man er på tur. Store bunter med blomster koster det samme som to Troika her hjemme, og utvalget er enormt.

Mange skuffelser og lite nytt i butikkene til tross, guttene kom hjem med oransje HEAVY-tag på kofferten, seks kolli håndbagasje før vinshopping i taxfree, og begge var enige om at det hadde vært en fin tur. 
Dekoratøren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar