onsdag 15. september 2010

Matglede i kongens by

Er man på tur, så er man på tur. Da får hverdagsmat være nettopp det, og man får lov til å skjemme seg litt bort. Guttene er flinke til det. Etter nokså mange turer til København de siste årene, vet de hvor man kan kose seg litt ekstra. Allikevel tilkommer nye steder nesten hver gang. Som matglade gutter fra et uland hva gjelder mat, er gleden stor over å være i en by hvor mattilbudet og caféutvalget er så omfattende som i kongens by.

Denne gangen lette Dekoratøren, med Himmelgutten på slep, seg frem til det lille og søte stedet Tea Time på Nørrebro. Med Ella strømmende ut av høyttallerne og småklirring i tekopper fant guttene seg tilrette ved et lite bord. Guttene ble servert en lett afternoon tea bestående av scones med 'clotted cream', marmelade og 'lemon curd', og nytrukket te. Det var godt de fant frem til det bortgjemte stedet denne gangen, for stedet er i ferd med å avvikles. Vi får håpe noen andre ønsker å drive konseptet videre.


Afternoon tea i annen etasje hos A.C. Perchs er også koselig, dog av et annet kaliber. Husets scones akkompagnert med crémant er et deilig avbrekk fra heseblesende dansker på lørdagsshopping, hvis man får bord vel og merke. Tehuset, som det egentlig er, har et uslåelig utvalg tesorter som ikke hjelper på lett beslutningsvegring. Med hyggelig betjening og atmosfære er nok dette en av byens beste steder å tilbringe en tidlig ettermiddag. Husk å ta med deg te til høstkosen hjemme på veien ut.


Et annet sted som er velegnet til å ta et pust i bakken er the Royal Café i bakgården hos Royal Copenhagen på Strøget. Stedet trigger nysgjerrigheten hva gjelder interiør og inspirasjon, og de skifter tema i caféen med jevne mellomrom. Selvsagt er det også stas å få servert mat og drikke i porselen fra Royal Copenhagen. Servicen derimot er tidvis fraværende, men så lenge man har en avslappet holdning til nettopp det er det riktig så hyggelig der. Husets deilige "smushies" og hjemmelagde kaker gjør selv den mest slitne shopper klar for nye timer med skattejakt i kongens by.


Søndagsbrunsj er en deilig avslutning på en innholdsrik helg. Den økologiske frokosten på Axel Hotel Guldsmeden er absolutt en het kandidat og et stort høydepunkt ved ethvert besøk i byen. Etter to foregående morgener med matbonanza der, bestemte guttene seg for å prøve helgebrunsjen hos Meyers Deli i Gamle Kongevei på Vesterbro. Ikke uventet skuffet ikke den heller. Et passende utvalg kald og varm mat, samt tilhørende desserter, i klassisk Claus Meyer ånd (mannen bak den verdenskjente restauranten Noma) skapte en perfekt start på dagen.


Man kan ikke forlate Meyers Deli uten å hamstre med seg både marmelader og annet snadder ikledd de fineste etiketter. Denne søndagen var intet unntak. En av favorittene er den vanvittig gode bringebærmarmeladen med bourbon vanilje. Ikke bare er den fantastisk på nystekt brød, men også som fyll i gjærbakst. Himmelgutten anbefaler å bytte ut "kanelsukkersmøret" i kanelbollene med hakkede mandler og marmelade. Sammen med en kopp kvedete blir selv den tristeste høstkveld oppmuntrende.


Dette er bare et lite knippe av steder som er verdt å besøke når man er i København. Jo flere caféer og butikker man besøker der, jo mer innser man hvor dårlig stilt det er med maten her til lands. Heldigvis lever man en god stund på helgens spiselige opplevelser!
Himmelgutten

1 kommentar:

  1. Gleder meg sånn til København altså! Dette ser jo bare fabulous ut! Skriver ned alle tips, og sparer på lønna;)

    SvarSlett