mandag 2. mai 2011

Smuldrepai med jordbær og hvit sjokolade

Det er en stund siden lukten av nystekt kake har fylt leiligheten i fjerde. Ikke at guttene har sluttet å spise søtsaker. De har ikke gått fra vettet og erstattet kaker og andre godsaker med gulrøtter og redikker. Slapp av - ingen fare for det med det første. (Eller senere, for den saks skyld.)


For flere år siden kjøpte Himmelgutten en fantastisk svensk bok om smuldrepaier i Stockholm. Boken er ikke velbrukt, men noen paier har det nå blitt. Det føltes riktig å ta frem boken nå, for pai er sommer, sol og godt humør. Ikke sant? Med fryseren delvis full av bær fra i fjor var det bare å sikle seg gjennom 120 sider med fantastiske paioppskrifter. Jordbær og hvit sjokolade hørtes i utgangspunktet en smule kvalmt ut, men med et noe begrenset utvalg av pai-aksessoarer var det ikke noe tvil om hva søndagsdesserten skulle bli.


SMULDREPAI MED JORDBÆR OG HVIT SJOKOLADE
3 dl hvetemel
2/3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør, kaldt
100 g hvit sjokolade
1 dl mandler (gjerne skoldede)
finrevet skall av en sitron

FYLL
1/2 l jordbær
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1/2 ss potetmel


Bland hvetemel, sukker og vaniljesukker i en bolle og finfordel det kalde smøret i det tørre til det blir en smuldrete masse. Fordel halparten av smuldredeigen utover i en stor smurt paiform (24 cm) og stek i 5-7 minutter ved 225 grader midt i ovnen. I mellomtiden skjæres jordbær i biter og blandes med sukker, vaniljesukker og potetmel. Ta paibunnen ut av ovnen og senk temperaturen til 200 grader. Mens bunnen hviler litt hakkes sjokoladen og mandlene grovt, og blandes med resten av smuldredeigen sammen med sitronskallet. Fyll paien med jordbærmassen og fordel smuldredeigen på toppen. Stek kaken i 20-25 minutter på nederste rillen til den er gylden og fin.


Paien servers helst lun med enten vaniljeis eller -saus til. Mangel på søndagsbesøk har ført til at det blir litt kakerester utover uken for guttenes del. De ofrer seg igjen. Martyrer som de er. Badeferien er jo unnagjort for denne gang, så da er det vel ikke noe å stresse over. Eller hva? Helg er helg - og litt kan man vel unne seg?

Ha en fin-fin uke!
Himmelgutten

6 kommentarer:

 1. Nam nam! Applaus for dere som ofret dere. Kan tenke meg det var vanskelig med denne kaka... :)

  En fin uke ønskes dere begge!

  SvarSlett
 2. Å hildrande du, den så god ut! =)
  Mvh Siv

  SvarSlett
 3. Mmm, det så godt ut! Med mandler og bær må de da nesten være sunt? Hehe. Må prøves!

  SvarSlett
 4. Uhh, det ser godt ud. Bare ikke så godt herop til badesæsonen;-)

  SvarSlett
 5. Denne skal jeg også prøve! Har kommet igang med jordbær-sesongen allerede (klarte ikke vente på de norske, så nyter belgiske så lenge). Helgekos :)

  Og ja, for et offer dere tar på dere ved å spise opp denne? Jeg skal ofre meg jeg også dersom det blir igjen noe av min ;)

  SvarSlett
 6. Nam, nam...Det så kjempe godt ut! Smuldrepai er lett å gjøre glutenfri også....

  SvarSlett