søndag 6. januar 2013

Ukens oppskrift: Marmorkake

Keiserne har tidligere hentet frem gamle klassikere og glemte kaker fra barndommen her på bloggen. Det har vist seg å slå an hos både lesere og følgere. Himmelguttens rullekake slo faktisk noen rekorder og førte til mange rullekaker til søndagskaffen i mang et hjem forrige vinter. Fredag ble undertegnede påminnet om dette av Malene, som utfordret om å lage en enkel kake til søndagskaffen denne helgen. Rullekaken hadde jo allerede vist seg på bloggen, så det var dags å børste støv av enda en "gamlis".


Marmorkake er vel som rullekaken, en kake som både er elsket og hatet. Det er neppe et norsk hjem som ikke har hatt denne kaken til søndagskaffen mang en gang på 80- og 90-tallet. Himmelgutten tør påstå at han har gjort sin innsats opp igjennom barndommen med mange fortærte skiver marmorkake. Dekoratøren var ikke spesielt begeistret da hans kjære annonserte at marmorkake kom til å stå på søndagsmenyen. Han er ikke spesielt glad i formkaker, men Himmelgutten kjenner sin mann såpass godt at han neppe ville komme til å nekte servering av kaken. Man sier da aldri nei til kake?


MARMORKAKE 
175 gr meierismør
225 gr sukker 
3 egg
 1,5 dl melk 
250 gr hvetemel 
1,5 ts bakepulver 

Til den mørke røren:
2 ss kakao 
2 ss sukker 

Man starter med å røre smør og sukker hvitt. Så tilsettes ett og ett egg om gangen og passer på å røre godt mellom hvert egg. Deretter blander man i det tørre vekselvis med melken (vær obs på at man bør minske mengden melk dersom eggene er store). Ikke bland røren mer enn at alt er godt blandet. En tredjedel av røren tas over i en annen skål, og man rører inn kakao, ekstra sukker og litt melk. Husk at den mørke røren skal ha samme konsistens som den lyse. Hell halvparten av den lyse røren i en bakepapirkledt (eller smurt) brødform og fordel røren godt utover formen. Legg deretter den mørke røren over den lyse og fordeler den også utover, før siste rest av den lyse røren legges over den mørke. Ved hjelp av en gaffel eller skje drar man gjennom hele kaken (helt ned til bunnen) i midten av formen, slik at det blir skapt et mønster av de to rørene. Kaken stekes nederst i ovnen ved 175 grader i 50-60 minutter til den er gjennomstekt.


Hva er vel bedre enn å servere en saftig formkake til kaffen på årets første søndag? Lykke til med bakingen! Hvilke andre kaker bør "vekkes til live" igjen synes du? Kom gjerne med tips!

Ha en deilig søndag!
Himmelgutten

11 kommentarer:

 1. Marmorkaken har jeg laget mye av, og spist mye røre :)))
  Jeg og min beste venninne laget gjerne marmorkake etter skolen, men da laget vi en røre til å steke og en røre til å spise :)))
  Alle liker disse enkle kakene vi laget på skolen, som rullekaken og denne marmorkaken, og kanskje har dere en god oppskrift på sitron formkaken også ??

  Klem Heidi

  SvarSlett
 2. Åååå den er god,skal jammen prøve på den snart:)den husker eg så godt fra eg var liten og skulle gjerne smakt den igjen,så må nok til å bake:)

  Klem fra Lillian

  SvarSlett
 3. Tenkte et øyeblikk jeg skulle prøve meg på denne, men så kom jeg på at jeg hater å røre smør og sukker hvitt, og det er for kort tid siden jeg bannet over denne prosedyren i desemberdagene til at jeg orker å manne meg opp (i mangel på et bedre uttrykk) til å gjøre det allerede nå..

  SvarSlett
 4. Marmorkake, det er det lenge siden jeg har smakt. Husker vi bakte det på "kjøkkenskolen" i syvende klasse. Andre klassikere fra den tiden er: Toscakake, krydderkake og fyrstekake, det er gode kaker som de fleste liker.

  SvarSlett
 5. Det så godt ut :-) God ide å lage gamle, gode, glemte klassikere :-)

  SvarSlett
 6. Fyrstekake! Eller mor Monsen. Ang smør og sukker hvitt- bruk K- spaden på kjøkkenmaskinen. Går veldig lett da

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva er K-spaden? Tror bare jeg har eltekrok til gjærdeig og sånne digre visper som roterer på min kjøkkenmaskin..

   Slett
 7. Vekkes noen barndomsminner her ja!! :-)
  Jeg er vokst opp med napoleonskake! :-)Å spise det nå vekker mange minner!

  En flott ny uke til dere!
  Klem fra Hilde.

  SvarSlett
 8. Hei - marmorkake er godt! Hva med en keiserlig god oppskrift på Tropisk Aroma - den forbinder min mann med sin barndom:)

  Fin dag til dere!

  Klem fra Bente.

  SvarSlett
 9. Lækker! Jeg har Elses og dermed Åses gammle karamellpudding oppskrift både "hverdags" og fest varianten hvis du er interesert.
  Hilsen tremeningen

  SvarSlett
 10. Hei!
  Jeg har lenge jaktet på den "perfekte" trefjelen og googlet det i dag og vips, så dukket nettbutikken deres opp! Veldig glad jeg fant dere, for da fant jeg bloggen også, og den er jo så fin :) Så, nå følger jeg dere!
  Har bestilt fjeler nå og gleder meg til de kommer...

  Marie
  House Chic

  SvarSlett