søndag 18. desember 2011

Luke 18: Verdens beste biscotti

Det er fjerde søndag i advent, og keiserne er på vei hjem til andre etter en panserhelg i hovedstaden. En skikkelig førjulsturné nesten i stil med verdensstjerner er forbi. Guttene har besøkt både venner og familie på Østlandet, og har storkost seg med masse skravling og god mat hele helgen. En hektisk uke er snart over og Ella gleder seg masse til en noe roligere uke sammen med pappaene sine. Siste rest juleforberedelser skal utføres i langt lavere tempo enn den siste tiden. Julen er jo først og fremst en koselig høytid, hvilket er lett å glemme når mye er på tapetet.


Forberedelsene som gjenstår er blant annet litt baking. Det blir nok ikke syv sorter i andre i år, men noen faste sorter må allikevel i hus før julen ringes inn. En av disse er Himmelguttens fantastiske biscotti. De har blitt en stor slager i guttenes familie, og forsvinner i rekordfart når folk kommer på besøk. Foreløpig har det ikke blitt tid til biscottibaking i andre, men i håp om at kanskje andre bloggere tar med de gode kakene inn i årets sortement kommer innlegget om småkakene på bloggen før Himmelgutten setter årets ladning i ovnen.


BISCOTTI m/mandler og sjokolade
220 g mandler
150 g meierismør (mykt)
250 g sukker
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 appelsin (skall og saft)
1 plate dronningsjokolade
3 egg
eggehvite til pensling


Man starter med mandlene. De stekes ved 200 grader midt i ovnen i 10 minutter og avkjøles deretter. Imens hakkes sjokoladen grovt. Deretter blir smør, sukker, mel, bakepulver, appelsinskall (bruk juliennejern for å få med minst mulig av det hvite i skallet) og appelsinsaft eltet godt sammen i kjøkkenmaskinen. Romtempererte egg tilsettes ett og ett, før mandlene og sjokoladen også forsvinner oppi bollen. Deigen eltes godt sammen, dog ikke for mye, for så å rulles i tre pølser (som har passende lengde til å passe oppå stekebrettet på langs).Pølsene får hvile i kjøleskap i en halvtime, før delegges på et bakepapirkledt stekebrett og pensles med eggehvite. Kakene stekes gylne midt i ovnen ved 180 grader i omtrent 35 minutter (avhengig av stekeovn - følg med!). Kakene tas ut av stekeovnen og avkjøles litt. Ved hjelp av en nykvesset kniv skjæres kakene i passe tykke skiver (gjerne på skrå), og kakeskivene legges tilbake på stekebrettet og stekes videre ved samme temperatur i 10-12 minutter. Da får kakene den sprø og harde konsistensen som kjennetegner biscotti.


De ferdige kakene nytes avkjølte sammen med espresso eller julete. Kakene egner seg også utmerket å dyppe i klassisk vino santo (italiensk dessertvin). Pass på gamle plomber og skrøpelige tenner - dette er julekaken for de med gebisset i behold! Og ja - de er virkelig verdens beste. I all beskjedenhet selvsagt.


Fjerde lys er nå tent i andre og guttene har sunket ned i hver sin sofa. Ella synes det er stor stas å få ligge i sofaen mellom dem. Det ligger an til en jul med mye kos og sløvetid hos familien i andre. Før freden senker seg helt i keiserleiligheten blir det både baking og juletrejakt. Kanskje det til og med blir tid til et lite juleverksted. Jul blir det nok uansett!

Ha en herlig avslutning på uken!
Himmelgutten

7 kommentarer:

 1. Så himla gott. Tack för receptet! Adventskram ifrån mig!

  SvarSlett
 2. SÅ snodig. Her har jeg gått og ventet på dagens innlegg også er det akkurat om det jeg har bakt i dag og etter deres oppskrift. Gode er de, men jeg vil ta en stang til neste gang slik at bitene ikke blir så store. Her har det vært den store kjøkkendagen :-)

  SvarSlett
 3. Det ser herligt ud. Jeg skal også bage biscotti i denne uge. Jeg synes sagtens man kan dyppe dem i portvin også. Jo mere man dypper, des blødere bliver kagerne, og så er der ingen fare for tandsættet. Så dyp derudaf og nyd højtiden.
  Knus fra Kate

  SvarSlett
 4. Åå tusen takk for så kjempeflott oppskrift med bilder. Har alltid hatt lyst til å lage biscotti og med slik fin forklaring er motivasjonen på topp. Så snart vanker det nok kaker her også. God jul!

  SvarSlett
 5. Takk for oppskriften, den skal spares. De så lekre ut og høres nydelig ut å bruke både skall og saft av appelsin. Tror dette er den mest fristende biscotti oppskriften jeg har sett. Den må jo nesten prøves.

  SvarSlett
 6. De blei knallgode!:) God Jul!

  SvarSlett