torsdag 26. januar 2012

Ukens oppskrift: Rullekake

En ny uke er godt over halvveis og helgen nærmer seg igjen. Kakemonsterne i andre trosser trange bukser og slår til med en kakeoppskrift også denne uken. Forrige helg ramlet Himmelgutten over en oppskrift på rullekake, som brakte tilbake mange minner fra barndommen. Han var kanskje en liten pensjonist skjult i en guttekropp, for han hadde dilla på rullekakebaking en god stund helt i begynnelsen av tenårene. Det var vel først da Himmelgutt-mams'n hintet om at det fantes flere kaker som også var gode at han åpnet horisonten for andre søtsaker.


Rullekake er jo noe mange forbinder med pensjonistlivet, besteforeldre og den gjestfrie svigermoren fra nordvestlandet som aldri får nok kaker på bordet (ja, selvom det bare er to gjester på besøk). Sannheten er jo at rullekake er noe av det enkleste man kan lage, og for å være helt ærlig smaker kaken ganske så godt. I tenårene vekslet Himmelgutten mellom å lage vanlig rullekake med bringebærfyll og sjokoladerullekake med smørkrem. I mangel på bringebærsyltetøy ble det sjokoladevarianten som ble dessert denne uken.


SJOKOLADERULLEKAKE med smørkrem
3 egg
1 eggehvite
125 gram sukker
60 gram potetmel
2 spiseskjeer kakao
1 teskje bakepulver

SMØRKREM
150 gram mykt smør
180 gram melis
1 eggeplomme


Egg og sukker ble pisket til eggedosis, og resterende av det tørre ble deretter siktet og vendt inn i den luftige massen. Røren ble fordelt i en langpanne (med bakepapir i bunnen) og stekt på nederste rille ved 180 grader i 7-8 minutter. Kaken ble tatt ut av ovnen og hvelvet rett over et annet bakepapir som var dekket med et lag sukker. Den ble liggende slik til kaken var helt avkjølt. I mellomtiden ble smør og melis pisket hvitt, og eggeplommen blandet i til slutt. Bakepapiret (som var med i ovnen) ble fjernet forsiktig og smørkremen ble smurt jevnt utover kaken. Ved hjelp av det andre bakepapiret ble kaken rullet sammen så stramt som mulig uten at kremen rant ut. Like raskt som man fikk idéen stod kaken på bordet klar til å spises.


Du sitter kanskje og humrer litt for deg selv, og er kanskje forundret over at rullekaken er vekket til livet hos keiserne. Mer søndagskake får man kanskje ikke? Ja, bortsett fra fyrstekake da. Eller har du andre barndomsminner? Rullekaken er i hvert fall allerede spist opp, og jakten etter neste ukes oppskrift er godt i gang.

God torsdagskveld, godtfolk!
Himmelgutten

24 kommentarer:

 1. Haha, her driver en stakkar og forsøker å samle seg noen fattigslige husmorpoeng, og så er dere over på bestemorpoeng allerede?!?!? Bra jobba :-)

  SvarSlett
 2. det der er farlig godt! det kan jeg skrive under på!!:)

  SvarSlett
 3. å milde den kaka såg god ut :) og for eit nydlig servise.
  Liker bloggen din :)

  henriette

  SvarSlett
 4. MÅÅÅÅÅ lage:) tuse takk for oppskrifta:)
  klem Yvonne!

  SvarSlett
 5. Herligheten da! Og så jeg som nettopp hra begynt et nytt og bedre liv - der gikk det i vasken..!
  Ser aldeles nyyydelig ut!
  Og søteste serviset!!
  Hilsen en gamlisungdom i Bergen

  SvarSlett
 6. Glitrende, da vet jeg hva jeg skal servere gjestene som kommer på formiddagskaffe på søndag. (",)

  SvarSlett
 7. mm m! dette var en god gammel slager ja!
  vi har vel alle hatt en "rullekakeperiode" i livet..? min var da jeg virkelig fikk lov til å begynne å herje rundt på kjøkkene thelt selv..dette gikk, som du skriver- lynende kjapt!
  ..ble selvfølgelig fristet nå ;)

  SvarSlett
 8. det var det året jeg var russ at jeg lagde rullekake nesten hver uke og når man er hjemme alene i en hektisk familie OG man elsker kaker, ja da spiser man opp rullekaka nesten alene, for lett å lage og lett å fordøye - MEN jeg fikk på meg et par kilo flere og har etter det fylt opp buksene mine i låra for å si det slik - ELSKER rullekake og har laget massevis oppigjennom åra ( man må jo holde de låra ved like - eller det har ikke gjordt noe, helt til nå - nå ønsker vi å redusere volumen, spesielt i låra!!) i alle mulige varianter - nøttevarianten med krem og sjokolade er absolutt min favoritt - så jeg har vel vært pensjonist hele livet jeg;-) Og rullekake - uansett om den er vanlig eller sjokolade med tykk vaniljekrem Hmmmmm må prøves!!

  SvarSlett
 9. Takk for oppskrift, den skal prøves:-)

  SvarSlett
 10. Jeg joiner frk. duse pasteller jf. gamlisungdom i Bergen. Dette var jo en av mine store bakefavoritter i min ungdom! Men jeg husker at jeg av og til slet litt med å få den fine rullen på kaka. At det av og til ble en brettekake. Jeg tror jeg må prøve meg på kaka i nærmeste fremtid! Takk for at du deler, Himmelgutten! God helg! ;)

  SvarSlett
 11. Den så goood ut! Dere er så himla flinke å lage saker, dere.

  Hils dekoratøren å si at jeg tenkte på han i går under messen da jeg så alle messedamene kledd i alt ifra pelsskjerf til pelsvester og stooooore (gjerne rosa) pelsjakker som druknet de stakkars damene som bar dem :)

  God helg!
  klem
  -Amalie

  SvarSlett
 12. For en herlig blogg dere har! Gleder meg til å følge dere videre:) Rullekake ja....husker at mormor brukte å lage formasjekake, hvor rullekake med bringebær var en av "ingrediensene" - søtt barndomsminne! Har dere forresten prøvd å lage Budapestrull m/blåbær? Fantastisk god rullekake - dere finner oppskriften inne hos meg. God helg!

  SvarSlett
 13. Heisann! kom tilfeldigvis over bloggen deres via en annen blogg, og er helt overveldet - kan ikke komme på sist jeg kom over en interiørblogg med tilhørende fantastiske skribenter!! Det finnes jo utallige flotte blogger med gode bilder og nyttige tips, men dere topper de alle! Bloggen deres blir min nye favoritt over "daily reads". Riktig god helg da- kjære Dekoratør & Himmelgutt!

  SvarSlett
 14. Så herlig kake!!! Den tror jeg jammen jeg må prøve. Veldig koselig blogg, legger meg likegodt som følger for her vil jeg tilbake igjen. Ha en riktig god helg!!!

  SvarSlett
 15. Namnam, denne oppskriften må jeg lagre, elsker rullekake! Jeg laget marmorkake i går, som er en annen god, gammel klassiker :) Ha en herlig helg! Klemmer

  SvarSlett
 16. Kjæresten min eeeelsker den syntetiske rullekaka på butikken, så jeg må nok prøve meg på denne kaka fra bunn. i og for seg eeeeeelsker han den syntetiske fyrstekaka fra butikken og. bra dere pusset støv av en gamel god traver.

  SvarSlett
 17. Uhm....roulade. Det bagte min mor også tilbage i 70'erne :-)
  Knus og dejlig weekend...
  Kate

  SvarSlett
 18. Har vært inne og sett på oppskriftene deres, lekre saker! Og mye unikt! Spennende, blir nok litt kjøkkentjeneste på meg fremover. Må bare gripe tak i noen som kan hjelpe til å spise, men regner med mannen og døtrene mine stiller villig opp ;) Tusen takk for at dere deler med alle oss =)

  SvarSlett
 19. Mmm, rullekake er himmelsk godt!
  Kakegale meg får aldri nok oppskrifter;)
  Ha en fortsatt fin lørdagskveld og helg!
  Klem E

  SvarSlett
 20. Tusen takk for deilig kakeoppskrift! Dette ble søndagskaken vår og resultatet ser du på bloggen min... ble nok ikke like fin, men utrolig god! Takk igjen for at du deler!!! klem mariann

  SvarSlett
 21. Jeg anbefaler varmt(!) en variasjon av kaka som ser prikk lik ut:
  sjokoladebunn, aprikossyltetøy og vaniljeis! så må kaka fryses (for isen må jo tines litt for å kunne smøres og på en varm kake tiner den jo enda litt mer) før den kan skjæres og spises. Den laget mamman min ofte da jeg var liten <3

  SvarSlett
 22. Rullekake lærte jeg faktisk å lage på skolekjøkkenet på barneskolen. Rullekake er godt! En annen barndomskake for meg er marmorkake. Det var ofte søndagskake hjemme hos oss. :)

  Fin ny uke til dere tre!

  SvarSlett
 23. Er det ingen som stusser på at omskriften i toppen nevner en ekstra eggehvite, men bevner en ekstra eggePLOMME når det er snakk om å lage smørkremen

  SvarSlett
  Svar
  1. *facepalm*
   Never mind, jeg ser nå at det er jeg som ikke leser godt nok... :P

   Slett