søndag 21. november 2010

Dejlige, dejlige København

Noe av det Dekoratøren liker minst i hele verden er å stå opp tidlig. Spesielt på dager man i teorien skal kunne sove til man våkner og så ligge litt til. Er det muligheter for shopping, spising og spasering rundt i København stiller det seg annerledes. Da er det nesten en fryd å stå opp. Nesten. Lørdag ringte vekkerklokka 04.00, et ukristelig tidspunkt å stå opp på. Egentlig er det feil å si at vekkerklokka ringte, for det er telefonen som vekker guttene. Klokka 04.00 var det en myk start med Thomas Dybdahls såre toner, mens 04.10 dro Wenche Myhre i gang med "Er hat ein knallrotes gummiboot". Da våkner selv Dekoratøren.

København vartet opp med fint vintervær og frokosten på Axel Hotel Guldsmeden var like dejlig som den pleier. Heløkologisk og med dejlig brød, ost, pølse og verdens rundeste vaniljeyoghurt. Tahinsmør var det også på buffeten, og Otto Jespersen og Ingrid Lorentzen tilførte litt kjendisfaktor i frokostsalen.


Vel ute i finværet satte Dekoratøren turen mot Notre Dame. Denne butikken er ofte den første guttene går innom siden den ligger først i lysløypa. Butikken er stor, ryddig og har mye av mye. Det er bestandig folk der, men denne dagen var det stinn brakke og litt kø for å komme inn. Enorme bord tettpakket med julepynt, velfylte hyller og folk over alt. Dekoratøren gikk på med dødsforakt og fylte kurven sin med alt han hadde lyst på.


Mint/petrol-pausen er over, det blir nok litt av disse fargene i julepynten i år. Den store lysestaken er fra Nordal, og lillesøsteren til en litt grønnere en som ble med hjem i september. Casagentskåla ble strengt tatt kjøpt på H. Skjalm P. men den passet veldig godt inn sammen med resten. Telysglassene fantes i all verdens farger, men Dekoratøren holdt seg på matta denne gangen. Glassfiberstrien i bakgrunnen er fra tidlig nittitall og fortsatt synlig for det blotte øye til tross ni lag maling.


Notre Dame er best på småting, og ok på pris. Manillamerker til årets adventskalender, pakkelapper og noen enorme som skal bli julekort. Når man skal få tid til å lage disse er en annen sak, det er da lenge til de skal skrives? Trestjernene skal på juletreet og med smalt fløyelsbånd blir de enda finere.
 

Etter at Dekoratøren hadde tasset rundt for seg selv i noen timer ble guttene gjenforent i en rulletrapp på Magasin. Himmelgutten hadde matbutikken i underetagen som mål, det er alltid stas med butikker som har ikke bare utvalg, men valgmuligheter på matvarer. Lavendelhonning var det eneste som stod på lista, men denne planen sprakk ved inngangen. Hele pinjekongler så jo morsomt ut, og det havnet en i kurven. Dekoratøren tok på en av konglene og var klissete på hånden en evighet etterpå. Alt han tok i festet seg, inkludert de fine tepakkene på bildet over. Så fine!

Lavendelhonning hadde de selvsagt, og et glass clementinmarmelade fra Meyers havnet også i kurven. Dekoratøren var nesten helt uttørket og måtte ha noe å drikke. På vei fra kjøleskapet til kurven ble det med en flaske blåbærsaft, den kan jo komme godt med?


Ekte vaniljeekstrakt er ikke så enkelt å få tak i hjemme, men på Magasin fantes det både i flytende form og som pulver. Hurra! Konditorfargene og sukkerkulene ble kjøpt hos Spesialkøbmanden i Tivoli. Jenta bak disken var iført boblejakke og lurte på om guttene var norske?

Guttene: Jo, vi er fra Norge.
Boblejakka: Oh, do you know our store?
Guttene: Nei, det gjør vi ikke. Dere har nettbutikk?
Boblejakka: We are opening a new store in Åslåo. In february. Until then you have to order online.
Guttene: Åja. Så bra!
Boblejakka: Yes, have a nice evening.
Guttene, i kor: Mange takk!

Hva er det med dansker og det å slå om til engelsk med en gang?


Selv om teskapet er velfylt er det alltid plass til en gammel favoritt når den er på tilbud. St. Petersburg fra Kusmi skal nytes på kveldene fra til jul. Dekoratøren måtte krysse tre køer en tredje gang for å hente den. I slike tilfeller gjelder det å snakke norsk veldig høyt, så ingen er i tvil om hvorfor man bryter med køkulturen.


Dekoratøren var innom Illums interiøretasje helt på egen hånd, og forventningene var store. I september var det 50% på alle varer og varsel om ombygging. Skuffelsen ble stor, Illum hadde kjørt ferdigpakkeløsning. Kjeden Inspiration hadde flyttet inn, og selv om det var en del godbiter rundt om var det ingenting nytt og spennende. DAY var redusert fra en vegg til to bord, men det hindret ikke Dekoratøren å falle i staver over puter og pledd. Selvsagt måtte sofaen få bygave! Om det var et teppe eller en duk er ikke så farlig, det var stort og det var broderier i sølvtråd og det var i en nydelig petrolfarge og det var rett slett feil å ikke kjøpe dette. Heldigvis var Himmelgutten enig da han ble presentert for det nye vidunderet.


Mange flere butikker ble besøkt, og alt var ved det vante. Grønlykke hadde masse fint og en sur pike på jobb. Denne butikken kjører sitt eget løp hva trend angår. Masse farger og julepynten består i de utroligste kuler hengt opp med bånd som er like utrolig. Å selge dem fra wire i taket er kanskje mer eksentrisk enn praktisk, men pent er det. 

KIRK litt lenger borti Strædet viste litt nye takter, de hadde fornyet linjen de la seg på i fjor med mye natur blandet med sølv, svart og hvitt. Dette er den best dekorerte butikken i Dekoratørens øyne, det er en sann fryd for øyet og veldig inspirerende til julepynting i hjemmet. Ikke uventet var Enya på høytalerne denne gangen også, men godt forberedt stilte Dekoratøren med Beadybelle i ørene. 

Kort sagt om det danske trendbildet til jul så er det delt i tre. 
1. Det klassisk røde, veldig voksent.
2. Det danske, fargerike og lekne. Rosa, lilla, oransje, grønt og rødt blandet med turkis. Kanskje gult. Veldig unorsk, men morsomt å se på. Julekuler formet som cupcakes, fugler, hunder, hus og babuskhaer. 
3. Natur. Her er det masse tre, kongler, skinn, pels, horn og bein. Fargene er hvitt, brunt, sort, grått og litt blått. Det er flere rein i København enn det er på Finnmarksvidda, det er reinskinn overalt. Gevir og horn kan også brukes til det meste, og helst skal man ha en værbitt låvevegg å henge det på.


Kvelden ble avsluttet i Tivoli, med flæskesteg og en lille i Grøften. Bodene på julemarkedet blir flere og flere for hvert år, og med en gløgg i den ene hånden og æbleskiver i den andre kan man slå fast at livet i Kongens by er like dejlig som før.

Dekoratøren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar