fredag 19. november 2010

I gang med årets julebakst

Vi har snakket lenge om at det nærmer seg jul. Så lenge at vi i helgen synes det var på tide å sette i gang med årets julebakst. Resultatet av juleabstinensene (skrevet om i forrige innlegg) ble derfor at hentet vi ned oppskriftsboksen og fant frem alle nye og gamle favoritter.


Først ut i år er en nykommer blant julebaksten. I fjorårets desembernummer av BoligLIV fant Himmelgutten en herlig oppskrift på brunkager. Kakene minner mye om pepperkaker, bortsett fra at de (ifølge guttene) smaker mye bedre. Lukten av disse nystekte kakene er rett og slett himmelsk, og gjorde stor suksess også som pynt på julegavene ifjor.


BRUNKAGER
250 g smør
180 g sukker
1,5 dl sirup
100 g mandler
500 g hvetemel
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
2 ts malt nellik
1 ts natron


Smør (ikke margarin!), sukker og sirup smeltes i en gryte ved lav temperatur, og la blandingen få et oppkok. Ta gryten av platen og la blandingen avkjøle. Mandlene hakkes fint og blandes i melet sammen med krydder og natron. Bland melet i smør-sukker-massen og elt deigen godt. Deigen settes deretter i kjøleskap over natten, slik at den er lettere å arbeide med.


Påfølgende dag knaes deigen myk og kjevles ut som pepperkakedeig (ca 2-3 mm tykk). Trykk ut kaker med former i ønsket fasong og stek de på bakepapirkledt bakeplate ved 170 grader i 10-12 minutter (midt i ovnen). Kakene skal ha en fin gylden farge. La de avkjøles helt før de pyntes med tykk melisglasur. Våre kaker blir forøvrig pyntet litt senere - kan jo ikke gjøre alt gøy på samme kveld.


Det tar ikke lang tid før leiligheten fylles med deilig julelukt. Kakene smaker utmerket godt til gløgg, kaffe eller en stor kopp sort te. Lykke til!

Himmelgutten

1 kommentar: